Филмовите фенове в Лос Анджелис се отправиха за първите прожекции на комедията "Барби" и на продукцията "Опенхаймер" - известни заедно като "Барбенхаймер", предаде Ройтерс.

В мултиплекс на булевард "Холивуд" някои зрители бяха изцяло погълнати от световната мания "Барбенхаймер", като планираха да гледат и двата филма в един и същи ден.

"Купих си билети преди месеци, веднага когато бяха пуснати", казва 25-годишният Джоуи Литвак, докато отива да гледа "Опенхаймер". "Веднага след това ще видя и Барби... "Барбенхаймер".

И двата филма дебютираха в петък, като едновременното им излизане беше наречено "Барбенхаймер". Двете продукции обаче са съвсем различни.

"Барби" с участието на Марго Роби в ролята на куклата на компанията "Мател" разказва за идиличен живот в света на Барби, докато един ден тя е обхваната от мрачни мисли.

"Опенхаймер", дело на режисьора Кристофър Нолан, е с участието на Килиън Мърфи в ролята на американския физик Робърт Опенхаймер - брилянтен и харизматичен физик, който заедно със своите колеги в Лос Аламос разработва атомната бомба и променя света. 

"Това показва, че имате два филма, които могат да изглеждат толкова различни на пръв поглед, но в действителност се оказват привлекателни за една и съща аудитория", казва Джаки Бренеман, изпълнителен вицепрезидент на американската Национална асоциация на собствениците на киносалони. "Съвсем ясно е, че за да оцените напълно тези филми, трябва трябва да ги преживеете с други хора", добави тя.

По-рано тази седмица организацията съобщи, че около 200 000 души са си купили билети, за да гледат и двата филма в един и същи ден.

Филмовият фен Крисчън Кейдж, 45 г., казва, че е планирал киномаратон, преди да отиде на работа по-късно вечерта.

"Ще бъда изтощен, но е наистина горещ ден тук, в Лос Анджелис, така че няма по-добро място от добре климатизирана зала, където да гледаме филми цял ден", казва той.

Много от феновете, дошли за "Барби", са облечени в розово и позират за снимки в импровизирана кутия за кукли.

"Обожавам я, тя е като единствената играчка, с която съм си играла, когато бях дете”, каза 39-годишната Клаудия Рипър, която е пристигнала да гледа филма с дъщеря си.

"Обличах ги и им правех прически... Барби беше моето нещо. Сега, когато имам дъщеря, искам да видя това и с нея. ... Обичам Барби".

"Барби" се очаква да събере повече от 100 милиона щатски долара в САЩ и Канада през първия си уикенд, а от "Опенхаймер" са планирани приходите от над 50 милиона щатски долара, пише БТА.

Джаки Бренеман прогнозира стабилни касови резултати през този уикенд, което ще бъде добре дошло за американските киносалони, след като по-бавно се възстановяват след отлива на зрители заради пандемията от КОВИД-19 в сравнение със спортни прояви и концерти, отбелязва Ройтерс.