Белият дом се затруднява да определи талибаните като терористи, разбра се от пресконференция в Белия дом вчера.

Афганистанската ислямистка организация е в официалния списък на терористичните организации на американската Държавна хазна, ноо отсъства от същия списък на Държавния департамент.

Администрацията на Обама се опитва да ги разграничи от другите организации в Арабския свят, за да може да преговаря с тях и да извини възможна размяна на затворници между Ислямска държава и Йордания.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви пред журналисти, че преговорите с талибаните са възможни, защото те са по-скоро "въоръжени бунтовници". Но след това призна:

"Те наистина извършват операции, сходни с тероризма, и използват терористични атаки, за да постигнат целите си."

Той отбеляза, че присъствието им в списъка на Хазната позволява на САЩ да постави финансови санкции на талибанските лидери. Но все пак подчерта, че те са различна група от "Ал Кайда", защото са "предимно фокусирани върху Афганистан".

"Ал Кайда е терористична организация, чиито амбиции се простират отвъд границата на Афганистан и Пакистан", каза още Ърнест.

Критиците на администрацията твърдят, че разликата е семантична, и преговорите с Ал Кайда, или с "Ислямска държава" чрез Йордания са си преговори с терористи.

В действителност, талибанската групировка имаше свое правителство до 2001 г. в Афганистан, така че поне за онзи период трудно може да бъде определена като терористична организация.

Няколко часа преди изявлението на Ърнест талибаните в Афганистан заловиха един от лидерите на "Ислямска държава" - Мула Абдул Рауф Кадим, заедно с 45 негови подръжници. Кадим беше задържан в Гуантанамо от американските власти, но те го пуснаха обратно в Афганистан през 2007 г.

Официалната заповед за ареста идва от талибанския губернатор Мула Абдул Рахим Акхунд, защото Кадим работи срещу "Ислямския емират на Афганистан" (официалното име на талибаните), и заради "анти-ислямистки действия". Лидерът на ИД ще бъде съден от религиозните лидери на талибаните.