Германското правителство прие днес нова стратегия си производство на зелен водород, с който да премине изцяло към безвредни енергийни изтоцници. С новата стратегия се предвижда удвояване на производството на зелен водород. Вместо досегашните пет гигавата до 2030 г. в Германия трябва да бъдат създадени производствени мощности от поне десет гигавата. Останалото търсене трябва да се покрие от внос.

„Слънцето грее. Енергията е там. И превръщането ѝ в електричество и след това използването ѝ за електролиза е очевидно решение“, заяви министърът наикономиката Роберт Хабек.

Очаква се водородът да замени изкопаемите горива, особено в промишлеността и транспорта, а също и да даде възможности за съхраняване на излишната електроенергия. Предизвикателствата обаче са значителни: необходими са много зелена електроенергия, инвестиции в електролизери и водородопроводи, преобразуване на промишлени инсталации, като например доменни пещи, във водородни, както и създаване на мрежа от станции за зареждане в автомобилния транспорт - независимо дали само за камиони, или и за леки автомобили.

Какво отличава един от друг водород?

Сив водород

Произвежданият в момента в Германия водород е предимно сив. Това означава, че той се произвежда от изкопаеми горива като природен газ. По време на производствения процес, който се нарича "парен реформинг", наред с другото се произвежда и въглероден диоксид. Той се отделя в атмосферата и действа като парников газ. Водородът може да се произвежда и с помощта на електричество. В процеса, известен като електролиза, водата се разделя на съставките си водород и кислород. Ако в процеса се използва електричество, генерирано чрез изгаряне на изкопаеми горива, водородът също се счита за сив.

Син водород

Синият водород е терминът, който се използва, когато въглеродният диоксид се улавя от изкопаеми горива и се съхранява под земята, например в бивши газови и нефтени находища. Техническият термин за това е "улавяне и съхранение на въглерод" или накратко CCS.

Според газовата индустрия този процес може да се използва за производство на водород по почти неутрален за климата начин. Федералната агенция по околна среда обаче се отнася критично към синия водород. При добива и транспортирането на природен газ ще продължат да се отделят парникови газове - метан и въглероден диоксид. Освен това след парния риформинг СО2 трябва да бъде напълно отстранен от отработените газове, което технически не е възможно на 100 %.

Зелен водород

Зеленият водород е водород, произвеждан чрез електролиза от вода, като се използва електроенергия от възобновяеми източници. При производството на зелен водород не се отделя въглероден диоксид, който е вреден парников газ.

За Федералното министерство на икономиката и технологиите зеленият водород играе централна роля в постигането на целите в областта на климата:

"С произвеждания екологично чист водород емисиите на CO2 могат да бъдат значително намалени, особено в промишлеността и транспорта, където енергийната ефективност и директното използване на електроенергия от възобновяеми източници не са достатъчни."

Целта на Германия е да стане климатично неутрална и да спре да използва фосилни енергии до 2045 година.

„Това трябва да направят и останалите държави, няма друг път. При тях срокът е 2050 година“, припомня Хабек.