Чешката армия получи първите два бойни хеликоптера Bell AH-1Z „Вайпър“, поръчани от САЩ, съобщи осведомителната агенция ЧТК, като се позова на министерството на отбраната на Чехия, цитирана от ДПА.

Вертолетите бяха доставени с транспортен самолет в авиобаза Намещ над Ославоу, намираща се на 30 км западно от град Бърно.

До средата на септември се очаква да бъдат доставени още два такива хеликоптера, както и два броя многоцелеви вертолети Bell UH-1Y „Венъм“.

„Пристигането на първите два американски хеликоптера е важен момент от модернизацията на армията“, каза чешкият министър на отбраната Яна Чернохова и добави, че така хеликоптерният парк на чешките въоръжени сили ще влезе в 21 век.

С тази придобивка Чехия ще премахне зависимостта си от руските технологии и ще премине към по-съвременна техника.

В отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна чешкото правителство одобри миналата година закукупуването на 12 нови хеликоптера от американския производител „Бел“ (Bell) за 655 милиона долара. Поръчката включва осем машини „Венъм“ и четири „Вайпър“.

Чернохова договори с партньорите си от правителството на САЩ страната ѝ да получи и осем употребявани хеликоптера от същите два типа, които ще бъдат модернизирани и предадени на натовската членка, предаде БТА.