Ще ви подаря десетки хиляди тонове зърно.

Това обяви руският президент Владимир Путин по време на среща "Русия-Африка", на която участват 17 африкански държавни глави и четири правителствени лидери. Чрез организирането на форума Руската федерация се опитва да възстанови имиджа си отпреди войната. Показателно е, че на първата подобна среща от 2019 г. са гостували цели 43 африкански лидери - над 2 пъти повече отсега.

По думите на Путин страната му очаквала рекордна зърнена реколта тази година и е готова да замени износа на украинско зърно за бедстващите африкански държави.

"Ние ще бъдем готови да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25-50 000 тона безплатно зърно през следващите 3-4 месеца", оповести президентът пред участниците на срещата, които реагираха с аплодисменти. "Ние също така ще осигурим безплатна доставка на тези продукти до потребителите".

Путин подчерта, че Москва е напуснала зърнената сделка, защото не били изпълнени предполагаемите обещания да се улесни руският износ на зърно и на торове. 

Президентът заяви (без да представи доказателства), че над 70% от украинското зърно, изнесено благодарение на вече изтеклата сделка, е отишло в страни с високи доходи, включително в Европейския съюз, и че бедни държави като Судан са били "прецакани" и са получили по-малко от 3% от пратките.

"Получава се парадоксална картина. От една страна, западните страни възпрепятстват доставките на нашето зърно и торове (чрез санкции), а от друга лицемерно ни обвиняват за сегашната кризисна ситуация на световния хранителен пазар", каза Путин.

Западни санкции са наложени срещи руски банки, компании и физически лица, което затруднява износа на стоки. Директни санкции срещу руската търговия със зърно обаче не са одобрявани. По данни на Ройтерс една от съществените пречки пред износа на зърно е липсата на вагони, които да транспортират храната. Превозните средства са приоритетно използвани за военни цели при продължаващата кампания на Русия в Украйна.