НАТО разкритикува днес "предупредителна зона", която Русия обяви в Черно море във връзка с предстоящи там военни учения. Тя засяга част от изключителната икономическа зона на България.

"Съюзниците отбелязаха, че новата предупредителна зона на Русия в Черно море в изключителната икономическа зона на България създаде нови рискове за грешки и ескалация както и сериозни пречки за свободата на корабоплаването", се казва в изявление на алианса след заседание на Съвета НАТО-Украйна, поискано от Киев във връзка с последствията от едностранното прекратяване на зърнената сделка от страна на Русия. 

Изявлението порицава руското оттегляне от сделката, договорена с посредничеството на ООН и Турция и осигуряваща сигурност в доставката на храни за ред страни от третия свят. То осъжда и руските ракетни атаки срещу украински пристанища със зърнени терминали.

„Русия носи пълната отговорност за своите опасни и ескалиращи действия в Черноморския регион. Русия трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с хранителна нестабилност  - каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенерг. - Действията на Русия крият и значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават нашата бдителност. Оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия".

„Русия продължава да показва пълно неуважение към международното право и към хората по света, които зависят от украинското зърно - каза зам.-генералният секретар на алианса Мирча Джеоана. - Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство с бруталните си удари. НАТО е обединено. Ние сме солидарни с нашите черноморски съюзници, ще продължим да се защитаваме един друг и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Декларацията отбелязва, че НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове.

Тя припомня, че от миналата година, "в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна, НАТО значително увеличи присъствието си в региона, включително с две нови многонационални бойни групи в България и Румъния".

Българското министерство на отбраната потвърди, че Русия публично е обявила установяването на "временна предупредителна зона" и че това не представлява формално нарушение на международното право, не се смята за добра практика.

"Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения - каза министерството, цитирано от БНТ. - Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика".

"Според мене, това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка, да възпрепятства Украйна и ще се търсят, вероятно, преговори Русия да се върне в сделката, но това е въпрос на Организацията на обединените нации, не е въпрос на НАТО  - каза пред БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. - Там (в предупредителната зона - б.р.) могат руснаците да извършват свободно корабоплаване. В тази зона те нямат право на ембаргови операции и възпрепятстване на корабоплаването. Всички мерки, които ние сме взели, продължават действията на нашия флот по проверките за противоминната защита".