В "Барселонагейт" няма достатъчно доказателства и това може да е в резултат, че делото е било "на трупчета". Може да са пропуснати възможности за събиране на доказателства.

Това каза тази сутрин съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в ефира на бТВ в коментар на това чел ли е внесените в Народното събрание от бившия вече главен прокурор Иван Гешев документи. Както е известно, след като дълги години делото буксува, Гешев преживя катарзис веднага, след като и от ГЕРБ, и от ДПС му поискаха оставката - поиска имунитета на Бойко Борисов и внесе над 600 страници "доказателства" в парламента.

"Според мен няма достатъно доказателства за пране на пари. Не казвам, че не е имало, но няма достатъчно доказателства. Вижда се, че в един дълъг период от време това дело е било "на трупчета" и това е времето, когато Борисов и Гешев бяха гръб до гръб и се пазеха.

Не мога да прогнозирам дали би могло да се събере такъв тип доказателства, защото за това време може да са пропуснати възможности", посочи Атанасов.

Бившият шеф на националното следствие уточни, че не е чел документите, но бил информиран човек.

След катарзиса на Гешев бе сформирана нарочна комисия в Народното събрание, която да разгледа материалите по всички поискани към онзи момент имунитети, тъй като бе взето политическо решение депутатите да не си ги дават сами, а НС да гласува, след като се запознае с "доказателствата". В последствие съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков сам се отказа от своята защита от преследване. Лидерът на ГЕРБ направи това едва, след като неофициално, от ПП-ДБ са му заявили, че повече няма да бранят имунитета му в зала при непрекъснатите искания на БСП да се гласува незабавно.

"Този проблем няма вече никакво значение, след като Борисов се отказа сам от имунитета си. Оттук нататък съдебната власт нека бъде така добра да осветли обществото какво става" - призова Атанасов днес.

Единственото известно до момента по "Барселонагейт" е, че избраният при спорна процедура за изпълняващ длъжноста главен прокурор след Гешев - Борислав Сарафов, назначи проверка на работата на наблюдаващия прокурор. Тя откри "неритмичност" в действията по разследването - до искането на оставката на Гешев цяла година обвинението не е можело да преведе 219 страници от испански език, но се е активизирало веднага след изпадането на Гешев в немилост. 

На базата на тази проверка тази седмица на прокурор Стефан Христов бе образувана "дисциплинарка", а няколко дни по-късно дойде и съобщение от подопечната на Сарафов апелативна прокуратура - че той е отстранен и ще бъде избран нов наблюдаващ.

В същото време сайтът bird, който разполага с постановелението на апелативния прокурор Людмил Коюмджиев, описва как Коюмджиев не намира в кориците на делото данни за функционирането на организирана престъпна група за финансови престъпления, като пране на пари, например. Т.е. може да се изтълкува, че "дава ценни указания" на новия работещ екип - точно какво да не открие по разследването.

Допълнителен щрих е, че Прокурорската колегия на ВСС, същата назначила самосиндикално, без пленума на Съвета Сарафов за и.ф. главен прокурор, отказва да назначи определената по разследването за сигнал срещу него съдийка Даниела Талева за адхок прокурор. Т.е. на практика го предпазва от търсене на отговорност по прясно приетия механизъм за разследване на обвинител номер едно и заместниците му.

Механизмът бе част от Плана за възстановяване и устойчивост и се счита за ключов за приемането ни в Шенген, което може да се отложи отново вследствие на пазенето на Сарафов.