"Елате, заповядайте една зима, една година, изкарайте при нас. Защо трябваше да го приемем закона сега през лятото ли? Естествено и нормално е дървата за огрев да се събират през лятото, защото са нужни през зимата. А през зимата, ако сме оставили хората без дърва, би трябвало тук всички, които го отхвърлиха това предложение да ни бият с дърва и камъни. Но поради това, че вие не им дадохте дърва, остава да ни бият само с камъни."

Думите са на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и са по повод отхвърлените от Движението текстове в Закона за горите късно снощи, с които се разрешаваше повече горска сеч за собствени нужди. Текстовете не минаха, след като депутатите на "Продължаваме промяната-Демократична България" не ги подкрепиха. "За" беше само народният представител от ПП Михал Камбарев, който е от смолянския регион.

Проектът породи брожения още с появата си, като от ДПС дори внесоха два отделни такива - един на Карадайъ и един на депутатката Ализан Яхова. В основата му бе увеличаване на дърводобива за домакинствата на ниски цени, като бе мотивиран с нуждата на хората от няколко специфични планински района. Движението, разбира се, бе заподозряно, че опитва да прокара текстовете с оглед предстоящите наесен местни избори.

Основният спор, съпровождащ текстовете, бе в мерните единици за добива - пространствени или плътни кубически метра. В резултат на среднощното заседания на земеделската комисия в четвъртък срещу петък бе възприето да се увеличат допустимите количества дървесина за домакинствата от 10 пространствени на 10 плътни кубически метра, или около 60% ръст.

Окончателното гласуване в зала бе предвидено за петък, като междувременно еколози и общественици, сред които бившият вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов, заместниктът му Тома Белев, носителят на международната литературна награда "Букър" Георги Господинов, Саша Безуханова и много други, излязоха с отворено писмо до депутатите да не гласуват така направените промени, защото те ще доведат до увеличаване на сечта, като отделно се поставят в неравностойно положение хората от полските общини спрямо горските. Вместо това предложиха да се въведе дефиницията за енергийна бедност и подпомагането с дърва да става на този принцип. 

Така вчера, след дебати, бе решено общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година, да остане до 10 пространствени кубически метра. От ДПС държаха на тезата, че хората в Родопите не могат да изкарат зимата с това количество, докато опонентите твърдяха, че са напълно достатъчно.

ПП-ДБ бе подкрепена от "Има такъв народ" и "Възраждане" при гласуването, а ГЕРБ застана на страната на ДПС.