Президентът Румен Радев най-сетне реши да коментира случая на насилие в Стара Загора, който предизвика остри реакции в обществото. Други подобни случаи досега той подминаваше, фокусирайки се върху критики на правителството и особено даването на военна помощ за Украйна.

И сега Радев посвети по-голямата част от коментара си да изброява факти, които според него са част от дълга верига, довела до този случай - сред тях била и липсата на реакция на българските власти по отношение на списъка на сайта "Миротворец".

"Първо искам да заявя, защото нещата са мното свързани... Будят тревога активизицията на фашистки тези в последните месеци. Виждате, че форумите преливат от агресия. Изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти. Интелектуалци призовават за контрол и цензура на медиите. В същото веме се заличава паметта за антифашизма. Българи доносват срещу българи в сайта "Миротворец", а правителството не реагира. Ревизират се различни ревизинистки и антисемитски текстове. Това е настъпление срещу свободата и демокрация и обществото ни трябва да бди", изброи той, като отново нямаше споменаване в тази серия на проявите, свързани с "Възраждане".

„Правораздавателните органи най-сетне реагираха адекватно на недопустимото варварско деяние. Обществото трябва да продължи да оказва своя натиск”, каза все пак Радев за скандалния случая, в който 26-годишен мъж обезобрази с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора, а след това беше пуснат от окръжния съд в града.

Той добави още и че „не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията с точно това зловредно деяние, което се случи в Стара Загора. Необходими са промени в различни закони, които да правят точно това – да поставят ясни критерии за нарушенията на закона, за престъпленията и за тежестта на наказанията”.

Според Радев проектът за промени в Конституцията е част от настъплението срещу демокрацията.

Попитан за коментар на думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за действията на служебните кабинети, които били "диктатура", президентът отговори, че не иска да пада на нивото на изказ на Борисов.

"Петков, Василев и Христо Иванов подариха индулгенция на Борисов и легитимацията, както и му подариха възможността отново да говори. В своята изнервеност г-н Борисов наруши един стар принцип - в дома на обесения не се говори за въже. Чуда се как той отново повдига темата за магистралите. Кои магистрали? Преди да е дал ясен отговор на въпроса - къде отидоха чувалите с парите от неговите магистрали, защо магистралите му се разпадат, защо хвърлянето на асфалт е била за камуфлаж. Сами вие нарекохте това грабежът на века", контраатакува Радев.