Американката Серина Уилямс спечели шеста титла от Откритото първенство на Австралия по тенис след 6:3, 7:6 (5) срещу Мария Шарапова (Русия) на финала в Мелбърн.

По-успешната от сестрите Уилямс има вече 19 титли от турнири от Големия шлем (6 от Зеления континент) и догонва рекордьорката Щефи Граф, която е с 22.

А женската схема бе от изключително високо ниво, като и двете тенисистки се представиха много силно, но в крайна сметка Уилямс надделя и стигна до трофея. По този начин световната номер 1 продължи с тотална си доминация над рускинята, като вече има 17 победи от 19 мача.

Серина влезе по-добре в двубоя и постигна пробив в откриващия гейм, но постепенно Шарапова изравни играта. При 3:2 в полза на американката над Мелбърн заваля дъжд и двубоят бе прекъснат, за да бъде затворен покривът над "Род Лейвър Арина" и да бъде подсушен корта. Паузата не се отрази добре на Маша, като след нея тя допусна още два пробива и в крайна сметка Уилямс поведе след 6:3.

Втората част бе образец за тенис на най-високо ниво, като двете впечатлиха дори ако бъдат мерени по стандартите на мъжкия. Шарапова показа огромно желание за борба и се измъкна от няколко тежки ситуации, като при 4:5 спаси мачбол с максимално рискова и феноменално изпълнена атака.

В крайна сметка пробив във втория сет нямаше и се стигна до тайбрек. Там Уилямс наложи контрол и стигна до нови 2 мачбола при 6:4. При първия Маша повтори упражнението и с уникална атака стигна до успех. Вторият мачбол бе при сервис на Уилямс, като тя реализира ас по диагонала, но топката бе закачила мрежата. Американката обаче отново сервира на същото място и след час и 51 минути вдигна победоносно ръце.

Статистика и на двете бе повече от впечатляваща, но над всичко бе страхотният сервис на Уилямс - тя завърши мача с умопомрачителните 18 аса, а към тях добави 35 уинъра срещу 25 непредизвикани грешки. Шарапова също завърши с положителен баланс - 21 печеливши удара и 15 грешки, записвайки 5 аса.

Серина Уилямс взе чек за $2,4 милиона, както и 2000 точки за световната ранглиста. Шарапова си осигури $1,2 милиона от наградния фонд и 1300 пункта.