Поради някакви свои си причини Господ е устроил нещата така, че когато свършим някоя глупост, разбирай - грях, не пада веднага мълния, която да ни изпепели и да погинем завинаги. То и иначе Земята щеше да е доста пустовато място...

Предполагам, това е и причината, поради която който както си иска процедира с живота си - едни пият, други например си татуират от глава до пети кръстове, кичозни св. Богородици или св. Георги, който побеждава змея по ширината на як и увиснал (и яко увиснал) търбух. На първо четне това ми прилича на деянията "споменаване напразно името Господне“ или може би дори „хула срещу Светия Дух“. Добрата новина е, че не аз ще определям при големия финал на нещата.

Напоследък обаче стана много тренди градската интелигенция, която по принцип се възмущава перфидно и злобно от набиващи кебапчета веселяци на високопланински събори, да обвързва типа „ракиен патриотар“, обут в бели чорапи с Христо Ботев, с православието.

Ами не, не е православие това. Вярно е, че ние, православните, най-носим на бой. В смисъл - всички може да ни хулят, докато биха си събули обущата и биха лазили по корем да не накърнят сакралните чувства на някой минаващ по "Витошка" бахаец примерно. Но православието има с първобитните агресори по-малко общо, отколкото  моят приятел Венци Мицов с худжествената гимнастика.

Защото те са именно първобитни агресори без никакъв праг на търпимост към каквото и да е най-малко събитие, което би им нарушило кефа. Напълно парадоксанло е, ако трябва да обяснявам, че на православния човек през ум не би му минало не 400, а и един срез да направи по тялото на когото било. Или половин, или четвърт! Или ако му минава - не е православен.

Това е "новият модел" българи. Аз поне не съм намерил по-добри думи и така ги наричам – новите хора. Не знам откъде дойдоха. Но ако ми кажете, че "татуиран тъпанар" са силни думи - как да опиша по друг начин неочаквано лошата комбинация от неуки, порочни и агресивни.

Като заговорихме какво не е православието, нека кажа какво – по съвсем скромното ми мнение – е. Не знам дали ще ви изненадам, но православието не е „4-свещички-от-четиресе-моля“, нито дори е да се „пречете“ на погачката, която бабата е подготвила за здраве на внука.

Това е жив, действен и осъзнат живот в тялото Христво, наречено Църква. Която е преди всичко жив организъм - и няма нищо общо с ролекса, който някои предъвкват от 10+ години... Този живот се изразява най-вече в централното за църквата събитие – Литургията, в участие в тайнствата й – като например изповед, причастие и др. И още в следване догматите и спазване на някои ограничения, зададени от хилядолетия - включително външни като постите или вътрешини като максималното отбягване на грехове.

Ако батките с макетни ножчета се мислят за православни, аз мисля точно обратното: пълното ни отстъпление от християнските ценности направи възможна появата на тези „нови хора“ - неумни, разпуснати и зли. Неслучайно не казвам образование, а ценности. Защото образованието е огромен проблем, но без ценности едно "голо" образование не решава нищо: и Кристиан Николов, който уби Милен Цветков, следва в Германия, и Йоан Матев, който уби Георги в Борисовата градина, учеше в частна езикова гимназия.

Не, православен ни най-малко не е политикът с прякор Копейкин, който се снима в онова безумно село, в което се забавляват, въртейки кучета на въже, докато ахка как и за другата „процедура“ му трябвало само въже и опорна точка. Да обяснявам ли защо не е православен - въпреки че разнасяше по улиците хоругви на св. Богородица, когато това му трябваше за целите му?

Защото диша злоба и е изтъкан от агресия и злост. Това може и да е типично за един друг синод и друг патриарх на една малко по-големичка като численост (не непременно като "качество) православна църква от нашата. Но не е и за нашата. Не и за православната.

Ето и някои контролни въпросчета: мислите ли, че ходи на изповед политикът с прякор Копейкин? Има ли ви вид на човек, който е чел акатист на св. Иван Рилски? И мислите ли, че знае кой канон се чете днес – на първия ден от поста? Последното не ми е работа, разбира се - просто давам примери каква абсурдно съшита история ни пробутват.

Не, не е православн и политикът Йордан Цонев, нищо че виси в „Свети Александър Невски“ всяка неделя. Не е, най-малкото заради очевидно драстичното разминаване между това, което причиняват той и другите му "съидейници" на родината си и християнските норми.

Ако щете, не е православен и футболистът Благой Георгиев - с онзи иронично „англофонски“, прякор. Най-малкото заради специфичния начин, по който разбира интимния си живот (което, разбира се, също си е негова работа - аз само казвам).

И понеже аз може и да бъркам, ета как описва св. ап. Павел какъв е плодът или търсеният краен резултат от право-вярването, или право-славенето:

„А плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (послание към Галатяни).

Вие в някой от изброените по-горе лица откривате ли тези черти? Добре - поне в едно от лицата откривате ли поне една от чертите?!

Иначе може и да звучи фешън, като почнеш да плюеш, да караш на ред - т'ва българщинАта, т'ва потури, това пилон, това - пловдивския владика... 

Но приравняванто на нацепените безумци от „новия модел“, готови да стрижат жени, с православни, прави критиците им точно толкова лековати, еднопластови и плоски, колкото несъмнно са субектите на критиката им.