Биотехнологичната компания Parabon NanoLabs и американската полиция са обединили усилията си в залавянето на престъпници с фотороботи, създадени само на базата на ДНК от местопрестъпленията, пише сайтът Popular Science. Компания получава проби от органите на реда и с помощта на специален алгоритъм генерира образи на предполагаемите заподозрени.

Parabon NanoLabs е работила по 10 случая в различни полицейски управления в САЩ, казва Елън Грейтек, директор на отдела по биоинформатика.

Първият случай, по който компанията започва работа, е в Колумбия, Южна Каролина. Местната полиция търси съдействие от учените за неракритото убийство на 25-годишната Чандра Алстън и 3-годишната ѝ дъщеря през 2011 г. Шест месеца след разпространяването на фоторобота убиецът бил заловен.

"ДНК фотороботът е нова стъпка в разследванията и може да бъде много успешна. Идеята на снимките е да даде на следователите нов начин за използване на ДНК", заявява Грейтек. 

През последните няколко години учените са постигнали голям напредък в реконструкцията на външния вид на човек по неговата ДНК. Parabon NanoLabs не е първата компания, предлага подобни услуги на полицията. Биотехнологичните фирми Identitas и Illumina дават доста точни описания на цвета на очите, косата и лицето на заподозрени след ДНК анализ.

Parabon NanoLabs обаче се опитва да създаде максимално точен алгоритъм за предсказване на чертите и формата на лицето. Според учените дори съвсем малко генетичен материал може да даде точни данни за възрастта, пола, цвета на кожата, косата и очите на човек, но контурите се предсказват значително по-трудно.

Технологията несъмнено ще помогне за разкриване на повече престъпления, но учените са изправени пред предизвикателството да направят алогоритъма за конструиране на лица по-прецизен. Фотороботите на база ДНК засега не са достатъчно точни в някои случаи. Друг проблем е високата цена на един портрет - ДНК анализът, изследванията и реконструкцията на лицето могат да достигнат до $5000 в зависимост от вида и качеството на генетичния материал.