Бивш наемник от частната военна компания "Вагнер" е бил арестуван в Карелия по обвинение в убийството на 6 души, съобщава "Свобода". Задържаният 37-годишен Игор Софонов отрича вината си.

Изданието се позовава на сайта Север.Реалии, според който на 1 август в с. Деревянное в Прионежския район на Карелия са били открити телата на шестима местни жители, които са били намушкани с нож. Убийствата са извършени в два частни дома, намиращи се на 200 метра един от друг. В първия са намерени убити двама мъже - баща и син, във втория трима мъже и една жена.

Шест часа по-късно е арестуван заподозреният в масовите убийства  Софонов, както и 38-годишният Максим Бочкарьов.

Двамата по-рано са излежавали присъди в една и съща колония. Софонов за опит за убийство, грабежи и кражби. Вторият е задържан за изнасилване, насилствени деяния от сексуален характер, също и за обири, грабежи и кражби. Именно в колонията през 2022 г. Софонов бил завербуван от вагнеровци и отива в Украйна, за да участва в бойните действия. Той е помилван с указ на Владимир Путин.

Местни жители разказват, че се върнал от войната през пролетта на тази година. Според негови съселяни пиел много. За биографията на Бочкарьов не се съобщава нищо. Адвокатът му казва, че той отрича обвиненията и че е бил бит в полицията.

През лятото на миналата година след серия от военни поражения на руската войска в Украйна "Вагнер" и лично основателят ѝ Евгений Пригожин започнаха да вербуват затворници да станат наемници и да се бият на фронта. Осъдените, които приемеха, трябваше половин година да се бият, под заплаха от разстрел им беше забранено да отстъпват или да се предават в плен. На оцелелилите през тази половин година беше обещано, че ще си върнат свободата.

По тази схема във "Вагнер" са били вербувани по различни оценки между 50 и 70 хил. души. Според Пригожин 32 хил. от тях вече са се върнали в Русия и са били помилвани заради участието си в бойните действия. Той твърди още и че числото на извършените от освободени вагнеровци престъпления е по-малко от средното за другите освободени от колониите. Да се провери това обаче не е възможно, отбелязва "Свобода".

Напоследък в руските медии редовно има новини за тежки престъпления, сред тях убийства и изнасилвания, извършени от върнали се от фронта вагнеровци. В края на май в Новосибирската област беше арестуван наемник, заподозрян в изнасилването на две деца на 10 и 12 години. В Санкт Петербург в началото на юни вагнеровец ограби магазин. Друг беше арествун за двойно убийство.