Банките, които притежават апартаменти в сгради, собствениците на които желаят да се включат в Националната програма за енергийна ефективност, също трябва да дадат съгласие за включване в проекта. Това са отнася и за ведомствени апартаменти на МВР, на Министерство на отбраната или на друга институция. В тези случаи съгласието трябва да се търси чрез областните управители по места. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща с жителите на Хасково.

В града част от панелните сгради, които попадат в обхвата на безплатната програма за саниране, са ведомствени.

Ако търговски дружества също притежават апартаменти, е необходимо да подадат декларации за обема на други вид държавна помощ, които надвишава 396 000 лева, ще трябва да си покрият мерките за енергийна ефективност, посочи Павлова.

Общините ще имат възможност да избират начина на обявяването на обществените поръчки. Единият е тя да бъде разписана с обособени позиции, като една фирма може да кандидатства само за една позиция. Вторият вариант е за всяка сграда да се обявява самостоятелна поръчка, стана ясно на срещата. По този начин ще се даде възможност на много и по-малки фирми да се включат в процеса по изпълнение на мерките от програмата, обясни Лиляна Павлова. 

Когато Сдруженията на собствениците не могат да открият притежател на апартамент, за да вземат съгласието му за участие в проекта, могат да се обърнат за информация и помощ към кметовете, посъветва министърката.