Областната управа на София търси в музея на социалистическото изкуство място за настаняване на МОЧА (Монумент на окупационната червена армия).

Това се разбира от съобщение на областната администрация, след като стана ясно, че вече са предприети действия за демонтирането на спорния от години "Паметник на съветската армия". "Даден е ход на процедурата и тя се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове", посочват от областната управа.

Както Клуб Z писа, на редовното си заседание тази седмица, правителството взе решение за смяна на статута на паметника - от публична държавна собственост в частна държавна собственост.  Промяната в статута води към облекчаване на режима за управление на мемориала.

Дълги години властите отлагаха решаването на този проблем, но новата областна управителка Вяра Тодева на практика си спечели поста и с ангажимента да премести МОЧА. Преместването става възможно, след като през март Столичният общински съвет (СОС) прие доклад, с който възлложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента.

На 3 август Тодева е изправила писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, с което е изискала представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент "Паметник на съветската армия" (каквото е пълното наименование на монумента), както и заверено копие на плана за организация и изпълнение на строителството за преместването му, изработен още през 90-те години на миналия век. 

Изпратено е било и запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи постоянно да бъдат експонирани в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия.

Областната администрация на област София очаква отговор от институциите по двете поставени теми в кратки срокове - посочват оттам.

Фандъкова: Да има конкурс какво ще се прави с пространството

Решението на СОС за "Паметника на съветската армия" изисква главният архитект на София да направи конкурс за пространството, коментира за БТА Фандъкова.

Преди месеци СОС напълно аргументирано и подготвено взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, посочи Фандъкова. Тя припомни, че е изпратила решението на до областния управител.

"Сега виждам усилията на настоящия областен управител да се придвижи това решение", каза кметът. 

Фандъкова изрази надежда, че решението на СОС ще бъде изпълнено. Тя припомни, че винаги този паметник е бил държавна собственост.

"Всички спекулации защо и как в миналото е направено или не и направено се надявам да приключат и да можем да се обединим около общото решение", каза още тя.