Тежкотоварен камион се е врязал късно снощи в къща във врачанското село Осен. Дълго време шофьорът на камиона с турска регистрация е бил блокиран във вече полуразрушената постройка, предаде бТВ.

ТИР-ът е бил с толкова висока скорост, че направо е бутнал къщата, съобщава местната медия Bulnews.

Повече от 30 минути съседи, пожарникари и спешни медици се опитвали да стигнат до шофьора. Кабината на камиона била затисната от стените и покрива на имота. За щастие водачът е изваден в съзнание и транспортиран към врачанската болница, а малко по-късно е откаран към "Пирогов" в София.

Инцидентът се е случил към 23 часа, а до 7 часа тази сутрин превозното средство все още не бе изкарано. Чака се втори специализиран влекач, предаде бТВ.

Трафикът бе пренасочен през населеното място заради затворения международен път Е-79 между Мездра и Ботевград.

„Ситуацията ме изплаши, защото в къщата живее възрастна жена, която за късмет я няма, защото да е било фатално“, обяснява кметската наместничка на селото.

Тя допълни, че шофьорът на камиона е откаран в „Пирогов“.

„Имало е и подобни инциденти преди години, на същото място. Тогава е пострадала само оградата. Преди месец камион беше закъсал отпред“, казва пък Николай Георгиев, който е сред собствениците от имота.

Той допълва, че през селото минават хиляди камиони на ден и че институциите не взимат мерки по въпроса.

Същевременно БТА съобщава тази сутрин, че през 2022 г. автобуси и товарни автомобили са участвали в 1229 пътнотранспортни произшествия с пострадали участници в движението. Това са 18,6% от общия брой произшествия за годината, показват данни от статистика на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

„За съжаление черната статистика наброява 144 загубени живота, което е 27% относителен дял от общо загиналите на пътя през изминалата година. Ранените в тези тежки пътнотранспортни произшествия са 1670 души“, посочват още от ДАБДП. 

Според данните от статистиката за първите шест месеца на 2023 г. стойностите са сходни – 559 произшествия с пострадали участници в движението, което е относителен дял отново от 18,6% от общия брой инциденти за полугодието. Загинали са 70 души, а ранените са 774 участници в движението, сочат данните на агенцията, занимаваща се с пътната безопасност. 

„Нужни са усилия на цялото общество, за да се движим безопасно по пътищата. Най-важното е да спазваме Закона за движението по пътищата и други нормативни документи, допълващи правилата за поведение на пътя. Не бива да подценяваме и други писани и неписани правила, спазването на които ще осигури безопасност на движението при обществения превоз на товари или пътници“, призовават от ДАБДП. 

Ето и някои ключови елементи, на които обръщат внимание от ДАБДП:

Колани в автобусите

„Често говорим за техническата изправност на автобусите, за спазването на времето за почивка на водачите, както и за проблемите, свързани с пътната инфраструктура. Но има още един много важен аспект - поставянето на обезопасителен колан от пътниците в автобусите. 

По данни на Европейска служба за наблюдение на безопасността на движението по пътищата (ERSO) носенето на предпазен колан намалява риска от фатални или сериозни наранявания с около 60%. При удар, рязко спиране или преобръщане пътник без колан в автобуса може да изхвръкне от седалката си с такава скорост и сила, че се определя като катапултиране. Може да се удари в седалка пред него, тавана или да падне и притисне друг пътник в автобуса. Например, миналата година, когато се преобръща автобус с деца на АМ "Тракия" и поради подценяването на обезопасителните колани, повече от половината пътници са с различна степен на наранявания.  

През 2022 г. в страната са настъпили 212 пътно-транспортни с участието на автобуси. Общо 64 души губят живота си, други 64 са тежко ранени, а 311 са с по-лека степен на наранявания. Най-тежкото произшествие през лятото на миналата година е с румънски автобус на главния път Велико Търново – Русе, което отнема живота на четирима, а осем от пътниците са ранени.

Тировете – неизменна част от транспортния поток

Другите участници в обществения превоз са тежкотоварните камиони с полуремаркета, наречени „тирове“. Те са неизменна част от транспортния поток по пътищата на страната и имат своята роля в развитието на модерното общество, икономиката и свързаността. Отговорността на фирмите превозвачи, както и на шофьорите на тирове е сериозна, защото, поради голямата си маса, тези превозни средства предизвикват тежки последици при настъпването на произшествие с тяхно участие, уточняват от агенцията за пътна безопасност.

Според статистическите данни на „Пътна полиция“ за изминалата 2022 г. тежкотоварните камиони са участвали в 252 произшествия с пострадали участници в движението, които са довели до 61 загубени живота и 326 ранени. В 126 от тези произшествия, водачите на тирове са извършили нарушения на правилата за движение, довели до настъпване на инцидента. 

Като цяло отговорността на водачите на тежкотоварни автомобили за безопасността на движението на пътя е не само правно задължение, но и морално, като се имат предвид потенциалните последици от произшествията с участието на тези големи превозни средства. Правилното обучение, спазването на закона и разпоредбите, морала и отношението към безопасността са от съществено значение за безопасното движение по пътищата, посочват от ДАБДП. 

От агенцията отправят и конкретни съвети за безопасност към превозвачите и шофьорите на обществен превоз на товари и пътници през лятото:

Техническа изправност

Преди да бъде предприето каквото и да е пътуване, фирмата превозвач следва да се увери, че превозното средство е в техническа изправност. Освен преминат периодичен технически преглед, следва регулярно да се преглеждат двигателят, грайферът и целостта на гумите, спирачките, охладителната система и климатикът, за да избегнете повреда или прегряване.

Състояние на гумите 

През лятото пътните настилки могат да станат изключително горещи. Топлината води до разширяване на въздуха вътре в гумите и повишаване на налягането в тях. Затова е важно да се проверява редовно налягането в гумите преди на пътуване. 

През летните месеци туризмът е в разгара си, което е свързано и с транспортиране на повече хора и товари. Важно е да се следи да няма претоварване на превозното средство, защото то допринася за още по-високо напрежение върху гумите. Този фактор заедно с високите температури, повишава нивото на риск от спукване на гума, отлепване или друга деформация. 

При високи температури се ускорява процесът на износване на гумите. Дори да не изглежда износена гумата, слънцето допринася за отслабването на структурата и ускорява процеса на стареене.

За да се намали рискът от злополуки със спукани гуми през лятото, от съществено значение е камионите и автобусите да минават редовни проверки и поддръжка на гумите, да спазват препоръчаното налягане, да избягват претоварване и да шофират внимателно. Водачите трябва да са наясно с признаците на повреда на гумата, като необичайни вибрации, шумове или проблеми с управлението, и да отбият безопасно, ако имат съмнение за възникнал проблем с гумите.

Разпределение на товара

При превоз на товари, уверете се, че той е правилно разпределен и правилно укрепен. По този начин ще предотвратите разместване по време на пътуване, което може да постави в риск стабилността и управлението на превозното средство.

Маса на превозното средство

Спазването на правилата за движение и избягването на прекомерното тегло на превозните средства е от решаващо значение за пътната безопасност и благополучието на всички участници в движението. Претоварването води до повишен риск от инциденти, натоварва спирачките и е нужен по-дълъг спирачен път, увеличава се налягането върху гумите и има риск от спукване. Също така води до ускорено износване на компонентите на окачването и трансмисията, натоварване на двигателя и по-висок разход на гориво.

Хидратация

Осигурете вода на водача и спирайте редовно за почивка. Ако превозвате пътници, насърчете ги да пият повече вода, особено при дълги пътувания. 

Защита от слънце

Носете подходящи слънчеви очила, за да избегнете заслепяване, докато шофирате. Ако превозвате пътници, уверете се, че всички пътници, особено деца и възрастни хора, са защитени от пряка слънчева светлина. Може да използвате сенници, пердета или други, особено при дълго пътуване. 

Почивки

При дълги пътувания планирайте редовни почивки, за да избегнете умората от шофиране. Умората може да увеличи времето за реакция при рискови ситуации на пътя. Продължителното шофиране може да доведе до хипноза на магистрала, унасяне, при което водачът става по-малко внимателен към пътя. Почивките помагат за разчупване на монотонността, поддържат фокуса на водача върху шофирането, дават възможност за хидратация, раздвижване и предотвратяване на схващания. 

При превоз на пътници никога не оставяйте пътниците без надзор в паркирано превозно средство с изключен двигател, тъй като температурите вътре могат бързо да станат опасни.

Пикови горещини 

Ако е възможно, планирайте пътуването си през по-хладните части на деня, като рано сутрин или късно вечер. Така ще намалите рисковете, свързани с жегата, както и риска да бъде ограничено движението за тежкотоварни пътни превозни средства поради високите температури. 

Трафик

Бъдете подготвени какъв е трафикът. Лятното време често означава увеличен трафик по пътищата и магистралите. Бъдете информирани за пътните условия, планирани ремонти и възможните алтернативни маршрути. Проверете дали има затворени пътища със заповед на областните дирекции на МВР поради високите температури. 

Спазване на дистанция 

Поддържането на безопасна дистанция по време на шофиране е важна за безопасността на движението по пътищата. Важно е водачите да спазват достатъчно разстояние от движещото се пред тях моторно превозно средство (МПС), за да могат да спрат при внезапно възникнала необходимост - поне 2,5 или 3 секунди време спрямо движещото се пред тях МПС, а при дъжд двойно 5-6 секунди. При тежкотоварните автомобили е необходимо спазването на по-голяма дистанция, поради необходимостта от по-голям спирачен път, поради по-голямата маса на превозните средства. Изберете фиксиран обект отстрани на пътя, като знак или дърво, и когато превозното средство пред вас го подмине, пребройте „хиляда и едно, хиляда и две, хиляда и три“. Вашето превозно средство трябва да премине покрай същия обект, след като приключите с броенето. Това ви дава разстояние от приблизително три секунди.

Метеорологични условия

Следете прогнозите за времето за вашия маршрут на пътуване. Летните бури могат да доведат до опасни пътни условия.

Обезопасителни колани 

Уверете се, че всички пътници са с поставени обезопасителни колани по време на цялото пътуване. Предпазните колани спасяват животи и значително намаляват риска от нараняване в случай на злополука, включително при преобръщане на автобус.