Една от най-големите трагедии на Украйна, докато тя води критична офанзива, не успяваща досега да отговори на нейните собствени и на западните очаквания, е, че тя няма да може сама да реши съдбата си ,пише днес в анализ Си Ен Ен.

Правителството на президента Володимир Зеленски е зависимо от огромен приток на американски и западни въоръжения. И руският президент Владимир Путин, чиито исторически мании и лични изчисления на властта вкараха Украйна в тази ужасяваща война, също ще има тежка дума за това дали и кога тя ще приключи, пиша авторът Стивън Колинсън.

Така че, докато жертвите на бойното поле ще решат колко заграбена територия ще си възстанови Украйна, изходът от войната също ще бъде оформен от външни фактори, включително променящите се политически сили в САЩ, Москва и европейските столици.

Забавена офанзива и зимна безизходица, например, биха имали особени последици в Съединените щати, тъй като биха могли да засилят въпросите относно подкрепата на САЩ за войната, която ще бъде тласната в една крамолна изборна година.

Американците са подготвени за потенциален сблъсък между президента Джо Байдън, който съживи западния алианс и е най-важният външен поддръжник на Украйна, и бившия президент Доналд Тръмп, скептик към НАТО, който се възхищава от Путин и обеща да сложи край на войната за 24 часа, вероятно според условията на Путин. И дори ако Тръмп не е кандидатът на Републиканската партия през 2024 г., намаляването на обществената подкрепа за войната може да навреди на Байдън.

Ето защо, по политически, както и по стратегически причини, има огромен натиск върху дългоочакваната контраофанзива на Украйна това лято да доведе до значителни пробиви на бойното поле.

Но засега настъплението е по-скоро лозунг, отколкото блицкриг (нем. - светкавична война - б.р.), което увеличава възможността войната да продължи поне до късно през следващата година.

Ако е така, еластичното уравнение, което е в основата на целия конфликт - включващо способността на Украйна да се бори, апетита на американците за пакети с многомилиардна помощ и толерантността на Путин към ужасяващите жертви - ще бъде още по-напрегнато.