Основателят на на руската интернет платформа "Яндекс" Аркадий Волож за първи път публично осъди нахлуването на Русия в Украйна, предаде на сайта си на руски език Радио "Свобода".

Той заяви, че смята инвазията за варварство и е ужасен от нея. Бизнесменът каза, че вижда "част от своята отговорност" за действията на Русия.

59-годишният Волож беше включен в санкционния списък на ЕС през юни 2022 г. В официалния вестник на ЕС той е описан като бизнесмен, който финансово подкрепя руското правителство и е отговорен за действия или политики, които подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Там пише и че "Яндекс" (наричана разговорно и "руският Google", бел. ред.) е отговорна за популяризирането на държавните медии в резултатите от търсенето и премахването на критиките към Кремъл, включително по отношение на руската агресия.

В писмо до руския опозиционен сайт "Медуза" за позицията си спрямо войната Волож каза, че създателите на "Яндекс" вярват, че изграждат нова Русия: „отворена, прогресивна, интегрирана в глобалната икономика“.

"С течение на времето стана ясно, че Русия не бърза да стане част от глобалния свят. В същото време натискът върху компанията нараства", каза бизнесменът. По думите му сега му е ясно, че в такива условия "нещо е можело да се направи по друг начин".


„През февруари 2022 г. светът се промени и аз осъзнах, че моята история с "Яндекс" приключи, каза Волож. Според него след това той се съсредоточил върху подкрепата на руски инженери, решили да напуснат страната. „Те ще донесат големи ползи на страните, в които останат“, казва милиардерът.

Сега Волож живее в Израел. Съобщава се, че той планира да изгради бизнес от международните услуги на "Яндекс", отделени от или лицензирани от компанията майка. Предполага се, че той ще получи това право при евентуално разделяне на компанията.

През май "Медуза" писа, че руският президент Владимир Путин се е съгласил на сделка за подялбата на "Яндекс". Предполагаше се, че компанията ще бъде разделена между милиардерите Владимир Потанин, Алексей Мордашов, Вагит Алекперов и държавната банка ВТБ. Според по-късни публикации сделката е пред провал.

Според журналисти одобреният от Путин консорциум не е устройвал чуждестранните директори в борда на "Яндекс". Нито един чуждестранен фонд от миноритарните акционери на компанията няма да се съгласи на сделка с руски милиардер под санкции по време на войната, каза един от събеседниците на изданието.

Ръководителят на ВТБ Андрей Костин каза през юни, че компанията трябва да бъде прехвърлена на външно управление, тоест ефективно национализирана. През юли близкият до Путин Алексей Кудрин, съветник по корпоративното развитие в "Яндекс", беше включен в санкционния списък на САЩ. Руското издание на "Форбс" писа, че той е отишъл да работи в компанията по искане на Волож, за да я раздели.

Волож стана четвъртият член на списъка на най-богатите руски бизнесмени според "Форбс", който публично осъди инвазията. Преди него това са правили само Михаил Ходорковски, Олег Тинков и Андрей Бородин, живеещи във Великобритания.