Написах тази дума в заглавието, само защото е от известна фраза. Не от неуважение и липса на съчувствие към хората, които имат нужда от помощ. И към техните близки, и към техните съседи, и към непознатите, които се разминаваме всеки ден с тях на улицата.

Всички имаме нужда от държава - когато отидем в съда, за една бележка до общината, когато си вадим зъб... Сираците имат нужда от нея, хората в неравностойно положение имат, битите лекари вопият да я усещат зад себе си. Но психически неуравновесените, повярвайте ми, имат още повече нужда от държава. Ние имаме нужда за тях да има държава.

Доказа го Петко. Доказа го онзи в Черниче, Благоевградско, доказа го другият с байряка в Горна баня, четвъртият в Пловдив. Сега го доказа този в „Подуяне“. И то – за няма и година, и то изреждам по памет.

Какво са хората, които най-общо казано влизат в профила „лабилни“? Дивеч? Да ги гоним и изчегъртваме със сеир адрес по адрес? Докога? До следващия...

Да треперят 25-годишни полицайчета кой ще се прибере тая вечер у дома и кой ще бъде изпратен от министъра с краката напред. Това - при другата хипотеза, при която нерядко ние сме дивечът... 
Отделна тема е как самите полицаи са подготвени за реакция в такива ситуации. Да, този нямаше оръжие. Ама от предните четирима трима имаха.

Да изреждаме ли, че освен безкрайния им поменик с права и задължения, прокурорите имат власт да ги въдворяват. Здравното министерство има право да ги регистрира и да ги води на отчет. Къде са джипитата им, къде са социалните, защото много от тях са „под чертата“... И да – КОС (като част от МВР) има право да не им продава оръжие. Че на телефон 112, ако звъннеш от Видин и просто кажеш, че близкият ти излиза от равновесие, имат право да ти вдигнат от Бургас и да ти обяснят как нищо не могат да направят, не знаят къде е Видин на картата, въобще не са сигурни дали съществува Видин и въобще... глей си работата. 

Сблъсках се с един страшен факт покрай материала ми за новия брой на списание „Клуб Z” - американците изследвали, че 4 % от всички хора имат данни на социопати. Просто се чака т. нар. отключващо събитие, което може да е както изневярата на жена ти, така и клипче на Ислямска държава в YouTube. Ама това са си американците.

А у нас каквито ни лудите, такава ни и държавата.... Очевидно на нея диагнозата й е сбъркана, лечението й е било назначено погрешно, за нея няма хапчета, а и да има, тя не ги пие редовно или ги смесва с алкохол.