В продължение на повече от една година началникът на група "Миграция" при Областната дирекция на МВР в Разград Павел Маринов е бил активен участник в корупционна схема, съобщи днес пред журналисти окръжният прокурор Тихомир Тодоров. Става въпрос за набирането на кандидати за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в България. 

В схемата се предполага, че е намесена и жена - служител в консулството ни в Истанбул.

Припомняме, че при съвместната акция на ДАНС и дирекция "Вътрешна сигурност", която се проведе вчера, бяха задържани седем души, съпричастни към извършеното престъпление.

Освен Маринов задържана бе и жена, която посредничила при набирането на кандидати за получаване на визи, двама преводачи, двама застрахователи и адвокат.

Братът на единия от застрахователите все още се издирва, но според окръжния прокурор той ще се предаде доброволно.

По думите на Тодоров за жената, която посредничила при набирането на турски граждани за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в България, има данни, че е служител на българското консулство в Истанбул.

"При анализ на доказателствата преценихме, че точно вчерашният ден е най-благоприятен предвид обстоятелството, че тази жена, за която се установи, че е с двойно гражданство, предстои да напусне страната и да остане на територията за Турция за неопределен период от време", добави окръжният прокурор на Разград, цитиран от БТА. 

Той уточни, че не са намерени пари в началника на група "Миграция" при реализацията на акцията.