Деца на убит руски войник получиха "компенсация" от фонда "Защитници на отечеството" - руски велосипед. И то не какъв да е, а електрически.

Тази сърцераздирателна история е представена в репортаж на телевизията "10 канал" от руския град Саранск. Вдовицата Надежда Йормакова обяснява, че от фонда, който Путин създаде с указ през април 2023 г., изненадващо са се свързали с нея и я попитали дали се нуждае от возилото. Необичайният подарък пък бил осигурен на организацията от местна личност, описана в репортажа като "меценат" - Иван Глазков.

"10 канал" посочва, че велосипедът се оказал твърде тежък за Глазков и затова той решил да го подари. Изглежда прагматизмът не обяснява докрай щедрата постъпка на филантропа, тъй като той все пак се чувства длъжен скромно да уточни:

"Искаше ми се да оставя нещо след себе си, защото на младини свърших малко добрини".

Материалът по темата в саранския сайт "Столица-С" наподобява реклама.

"Електрическият велосипед "Eltreco" има пет скорости, система за отчитане на километража и сменяема електрическа батерия. Електрическият мотор ви позволява да се движите със скорост до 30 км/ч без педали, а механичната дискова спирачна система осигурява безопасно спиране при всякакви метеорологични условия".

Медията описва как Виктор, по-големият син, прави кръгче около местния клон на фонда и възкликва.

"Страхотно чувство!. Той не кара, той лети!". 

Разбираме, че по-малкото дете (Максим) все още не знае как да кара велосипеда. Но и че по-големият му брат със сигурност ще го научи.

"Не очаквахме такъв подарък", признава Надежда Йормакова. "Много благодаря на благодетеля и на клона на фонда "Защитници на Отечеството", че доставят радост на децата!".

В рамките на две изречения "Столица-С" все пак съобщава, че съпругът Сергей Йормаков е загинал през декември миналата година при изпълнение на военния си дълг в сепаратисткото държавно образувание "Луганска народна република" и че посмъртно е получил Орден за храброст.

В репортажа на "10 канал" информация за бащата липсва.