Европейската комисия реши да пренасочи 135 милиона евро, предназначени първоначално за Русия и Беларус, към Украйна и Молдова.

Парите са по Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИССРМС). Първочанално те са били предвидени за програмите „Интеррег NEXT” за сътрудничество между регионите за периода 2021-2027 г. Споменатата сума е била предназначена за Русия и Беларус.

„Решението за отмяна е резултат от бруталната война на Русия срещу Украйна“, обясни еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Парите ще отидат за подобни прогтрами за сътрудничество с Украйна и Молдова. Това ще помогне за засилването на взаимодействието между регионите в ЕС и заинтересованите страни с партньори от двете страни, които имат статут на кандидат-членки.

По-конкретно сумата може да бъде използвана за редица дейност, включително за коридорите на солидарността и развитието на трансграничните транспортни връзки, здравните услуги, образованието и изследователските проекти, схемите за социално приобщаване, както и за засилването на институционалния капацитет на властите в Украйна и Молдова.

Участието в програмите на Интеррег ще помогне на Киев и Кишинев да подобрят управлението и усвояването на европейските фондове.

Комисията реши също така, че регионите във Финландия, Естония, Латвия и Полша, които трябваше да участват в програмите за сътрудничество с Русия и Беларус, могат да участват в други програми на Интеррег.

Същевременно ЕК взе днес решение да регистрира европейска гражданска инициатива под надслов „Опазване и развитие на украинската култура, образование, език и традиции в държавите от ЕС“. Организаторите на инициативата приканват Брюксел да активизира усилията си в подкрепа на интеграцията на украинските бежанци в ЕС. Те призовават Комисията да предложи ново законодателство за опазване на украинската култура, език, традиции и наследство, както и да създаде общоевропейска структура от центрове за интеграция.