Руските окупатори са извели още около 450 деца от контролираните от тях територии на Украйна. Това съобщи на 17 август Центърът за национална съпротива, създаден от Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна, цитиран от сайта "Гордон".

„Нашествениците продължават политиката на унищожаване на цяло поколение украинци с износа им в Руската федерация и последваща асимилация. Така през изминалия период нашествениците са отвели 50 гимназисти в Ярославъл, за да ги агитират да влязат в местния университет "Демидов “, се казва в доклада.

Освен това нашествениците водят деца в детски лагери за „възстановяване“. По-специално, 200 деца са отведени от Довжанск в Анапа и още 200 в Краснодарския край на Руската федерация (150 от Каховския и Геническия район на Херсонска област и 50 от временно окупираната територия на Запорожка област).

„В лагерите на децата се изнасят концерти от „руски звезди“, а също така се провеждат „патриотични учения“, където местните учители им промиват мозъците. Често децата не се връщат в Украйна“, посочват от Центъра за национална съпротива..