Министерството на здравеопазването (МЗ) не приема за коректни данните от изследване на морската вода.

Това съобщиха от пресслужбата на МЗ по повод изследване, извършено по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и асоциация „Активни потребители“. МЗ категорично отрича публично оповестените данни, с които според здравното министерство се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

Става въпрос за оповестеното вчера изследване на СУ и "Активни потребители" на 11 плажа (от 49) по Южното Черноморие, което показа завишени норми на Ешерихия коли при 7. Най-скандален е случаят с т.нар. Попски плаж в Царево, където стойностите достигат феноменалните 20 666 клетки/100 мл - над 41 пъти над нормата. То е финансирано чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Изследователите констатираха също така, че техните данни се разминават коренно с тези на Регионалната здравна инспекция, която не открива проблеми.

Не са подали сигнал

Изследователите и авторите на проучването не са сигнализирали РЗИ-Бургас, предоставяйки своевременно информацията, с която разполагат, за да бъдат предприети адекватни мерки, включващи информиране на обществеността и временна забрана за къпане, ако е необходимо, посочват в отговор от министерството. Информацията от страна на изследователите е предоставена чрез публикация на сайта на асоциацията и разпространена от медиите вчера - повече от две седмици след проведеното изследване, добавиха от пресслужбата. Не са предоставени протоколи за реда и начина, по който е проведено пробонабирането, пишат още.

В публикувания вчера доклад СУ и асоциацията посочват, че пробонабирането е извършено съгласно изискванията на Наредба 5 от 2008г. Морската вода е вземана на минимум 10 метра от бреговата ивица, при дълбочина от 1 метър. Използвани са стерилни съдове за еднократна употреба, отваряни на 30 см под водната повърхност. Паралелно с тях е събиран седимент/дънна проба. Водните образци се анализират същия ден за санитарна микробиология. Съответните количества вода и седимент са обработени за дълготрайно съхранение и замразени в фризер – те са за последващи микроскопски и молекулярно-генетични изследвания.

От РЗИ обаче контрират, че съгласно действащото в страната законодателство, РЗИ извършва мониторинг на качеството на водите за къпане по показателите „Чревни ентерококи“ и „Ешерихия коли“. Ако е установено краткотрайно замърсяване, трябва да се вземе една допълнителна проба, за да се потвърди, че инцидентът е приключил. Тази проба не е част от базата данни за качеството на водите за къпане. Когато е необходимо да се замени игнорирана проба, се взема една допълнителна проба седем дни след края на краткотрайното замърсяване, посочиха още от пресслужбата. 

Посочват още, че ешерихия коли не трябва да се открива в 100 мл питейна вода. Такова нормативно изискване има, допълват все пак от МЗ, но уточняват, че то не е валидно за водите за къпане. 

"Многократно в изследването се говори за "лимит", какъвто обаче по този показател не е определен нормативно в действащото европейско и национално законодателство за водите за къпане", пишат.

Валяло дъжд

В периода 30-31 юли 2023 г. в района на Южното Черноморие е имало обилни валежи, които оказват влияние върху показателите на водата за къпане, пишат още здравните власти и посочват, че РЗИ – Бургас периодично дава указания на гражданите, че не се препоръчва влизането в морската вода до два дни след силни дъждове. 

"На всеки постъпил сигнал за лошо качество на водите за къпане, прилежащи към конкретен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и организира своевременно пробонабиране и анализ на вода от посоченото в сигнала място за къпане, като при излизане на резултатите информира писмено заинтересованото лице и/или институция. Това изискване ясно очертава компетентността относно мониторинга на водите за къпане и отново подчертава, че възникването на краткотрайно замърсяване следва да е обект на специално проследяване и при необходимост, предприемане на мерки", четем още.

Къде са правени тестовете?

Здравните власти оспорват и легитимността на лабораторията на изследователите от СУ и "Активни потребитрели". "Изпитванията на РЗИ- Бургас се извършват в микробиологичната лаборатория на Лабораторно-изпитвателния комплекс (ЛИК) на инспекцията. ЛИК е акредитиран по всички национални и европейски стандарти със Сертификат за акредитация 254 ЛИ, валиден. Тези обстоятелство са видни от публичния регистър на Българската служба по акредитация (БСА). В него не се откриват данни за премината процедура по акредитация на лабораторно - изпитвателния комплекс при СУ „Св. Климент Охридски“, извършил микробиологичния анализ, посочен в проучването на асоциация "Активни потребители", посочват.

Кой носи отговорност за "тръбите"?

Извън правомощията и компетентността на регионалните здравни инспекции е да помагат за откриване и затваряне на каналите и тръбите за отпадъчни води, подчертават от МЗ. Органите на държавния здравен контрол нямат правомощия относно изхвърлянето на отпадъци и заустването на отпадни води в Черно море и конкретно в определените зони за къпане. Мерките за предотвратяване, намаляване или премахване на причините за замърсяване на водите в зоните за къпане се включват в програмите от мерки към плановете за управление на речните басейни, изготвени от съответната басейнова дирекция.

Малко по-рано през деня и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов отрече МОСВ да има касателство по въпросите за чистотата на водата в морето.

Няма повече заболели

В заключение от МЗ посочват, че ежедневните справки към момента показват, че заболеваемостта е в рамките на нормалната за сезона и няма ръст в регистрираните случаи спрямо същия период на миналата година. Регистрираните случаи на чревни инфекции през август са значително по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. В периода 1 – 17 август 2023 г. в област Бургас са регистрирани 27 случая на чревни инфекции. За същия период през 2022 г. регистрираните случаи на чревни инфекции в област Бургас са били 44. До момента в област Бургас няма регистрирани епидемични и хранителни взривове от чревни инфекции.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев кани изследователите да се включат в организирани съвместни действия по пробонабиране и провеждане на лабораторни анализи за установяване на обективните факти, посочват в заключение.

Кметът на Царево: Антибългарска пропаганда!

И кметът на Царево Геотги Лапчев се произнесе днес по изследването. Определи работата на СУ и "Активни потребители", финансирана от ЕС, като "антибългарска пропаганда".

Пред БНР Лапчев заяви, че не вярва на разпространените данни и оприличи с "добре планирана и преднамерена атака срещу българските курорти".

Ако изследването за наличие на прекомерни нива на ешерихия коли на български плажове е с цел да се опази здравето на хората, защо те не информираха здравните служби, общините и държавата, заяви кметът.

"Има един-единствен орган, който има право да прави такива изследвания и това е РЗИ", посочи той.

Относно Попския плаж, който беше посочен, че е сред най-замърсените и във водата има над 40 пъти повече от допустимото количество бактерии, Лапчев каза, че не знае в района да има такава канализация, от която да се изливат отпадъчни води:

"Там дори се спомена, че от недостроения комплекс Коста дел Кроко се изливали води. Този комплекс, доколкото ми е известно, никога не е бъл свързван с някаква канализация. Това бха просто един куп лъжи, изсипани наведнъж; някакви догадки", коментира той.