"Пълна измислица!" Така ротационният премиер Николай Денков коментира днес изговореното от последните дни по различни публични канали - че разстреляният Алексей Петров е бил "архитект" на сегашното правителство и "гарант за сглобката". Негово участие в преговорите по съставянето на кабинет отрече и Мария Габриел, която трябва да стане министър-председател след първите девет месеца управление на Денков. Това на практика е и първият коментар от представител на ГЕРБ от убийството на Петров насам.

"Пълна измислица, няма такова нещо! Просто някой се опитва да прикачи Алексей Петров към правителството". Казвам абсолютно категорично - той няма нищо общо", заяви Денков, който днес заедно с вицето си Габриел и с МВР шефовете и шефовете на служби проведоха среща по повод зачестилите тежки криминални случаи и после дадоха брифинг пред журналистите. - "Аз самият никога не съм виждал Алексей Петров, освен на общи срещи, на които се е появявал като председател на Съюза за стопанска инициатива. Никога не е ставало дума за този човек. Това е измислица, която някой опитва да използва като политически актив" - допълни.

Не посочи кои са тези хора. Само, че ако погледнем говорителите - това са тези, които се опитвали да съботят правителството. Най-активен тези дни в подобно говорене бе бившият МВР министър на президента Румен Радев - Иван Демерджиев. Обвинение към Радев в тази посока отправиха вчера от "Продължаваме промяната".

Денков отрече и бившата барета да е бил спряган за началнически постове в ГДБОП или ДАНС, каквито спекулации също се появиха.

"Изобщо не е обсъждано името му да влиза в ДАНС!" - заяви премиерът, с което затвърди публичната тайна - че е обсъждано името на депутата от квотата на "Продължаваме промяната" Петър Петров, който наскоро бе назначен за зам.-шеф на службата.

Мария Габриел също даде заявка, че на нито един етап от преговорите за съставяне на (не)коалицията не е участвал Алексей Петров. Били напълно прозрачни - пред очите на всички.

Няма връзка

По отношение на атентата срещу Алексей Петров Денков неколкократно заяви, че няма връзка между няколкото коментирани от медиите случаи в последните месеци - убийството на Красимир Каменов - Къро, мистериозната смърт на Ангел Христов (от дуото Братя Галеви) и това на Петров.

"Има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, с определени престъпления, които са се случвали през годините. В момента се разследват различни мотиви за това престъпление, включително и възможност за отмъщение" - заяви премиерът.

По думите му Алексей Петров "не се е чувствал застрашен в последния период", ходил е без охрана на различни места.

"Самата охрана около него не е от професионалисти, които биха могли да го предпазят от някакво организирано покушение. Защо е така - тепърва ще се опитаме да разберем", посочи още.

Работело се по няколко конкретни следи, но следствената тайна не позволявало разкриването им. 

"Не можем да говорим за гангстерска война, за усложнена криминогенна обстановка, това показва анализът на МВР с информацията и цифрите, които разполагаме", каза и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Жената с Петров - разпитана

От днешния брифинг стана ясно и че жената, която е била с Алексей Петров във фаталния ден и също е била простреляна, вследствие на което медиците се бореха за живота й и успяха да я стабилизират, е била разпитана. 

Установен е и калибърът на огнестрелното оръжие.Използвани са т.нар. хидрошокови куршуми.

Повече подробности обаче не бяха дадени.

Властите коментираха днес и медийни публикации, според които издирваният Петър Петров - Еврото е починал в дубайска болница след инфаркт. Посочиха само, че в момента тази информация не е потвърдена, а Министерство на външните работи е подало съответните запитвания. Проверява се и чрез Интерпол.

Очаквайте подробности