Първият мащабен тест на експериментална ваксина срещу ебола започва в Либерия. Лекарството е било доставено до строго охранявана и секретна зона в западноафриканската държава, съобщи БиБиСи.

Целта на учените е да имунизират 30 хиляди доброволци, включително и здравни работници, които работят на терен.

Над 8500 души починаха след избухването на епидемията от ебола. Повечето от тях са в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Общият брой на известните случаи на заразени е над 21 хиляди. Само в Либерия жертвите вече са 3600.

Тестовете започват в понеделник и включват инжектирането на малко количество от щама на вируса ебола на 12 доброволци. Целта е да се заблуди организма и да произведе имунна защита. Все още не е известно дали това ще бъде достатъчно за противодействие на болестта.

Експериментът се ръководи от либерийския учен Стивън Кенеди, според когото няма опасност за доброволците. Те ще бъдат инжектирани с минимално количество от заирския щам и това не може да доведе до разболяване от ебола.

В същото време най-големият лагер за заразени с ебола в покрайнините на Монровия се разрушава. Броят на заразените драстично намалява – само пет са известните случаи за последните месеци.

Световната здравна организация обяви, че епидемията е във „втора фаза“ и се приближава към края си. Оцелелите са около 40% от заразените по време на епидемията.