"Необходима е много по-голяма прозрачност във всички аспекти на правителствената програма за саниране. Нали не искаме още един милиард да изтече по сценария с КТБ", заяви зам.-председателят на Камарата на архитектите в България Николай Гълъбов.

Според него категорично трябва да бъдат разделени обществените поръчки за проектиране и за строителство по програмата. В момента инструкциите на регионалното министерство са за общи процедури за тези дейности. Това според Гълъбов крие опасност за безконтролно нарастване на разходите.

"Всички договори с проектантите на сградите трябва да бъдат включени в регистър, който да е публичен, защото не е тайна, че на много места всички конкурси по Закона за обществените поръчки се печелят от фирми близки до кмета, обясни зам.-шефът на Камарата на архитектите. 

Според него осигуреното финансиране от 1 милиард ще стигне за не повече от 10 процента от панелните жилища у нас.

Критики към правителствената програма имат и други организации: Център за енергийна ефективност „ЕнЕфект, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българската асансьорна организация, Фондация „Асансьорна безопасност”, Българската жилищна асоциация, Съюзът на асоциациите на собственици в България и "Хабитат България".

"Неразумно и безсмислено е през 2015 година да залагаме клас С за енергийно потребление на санираните сгради, въпреки че се осигуряват 100 процента финансиране. Това е 2-2,5 пъти по-високо енергийно потребление от изискванията в Западна Европа", заяви д-р Драгомир Цанев, заместник директор на "ЕнЕфект". 

При сградите с енергиен клас С специфичният годишен разход на електроенергия е от 191 до 240 киловатчаса на квадратен метър. При клас А той е от 48 квтч. до 95 квтч. на година, а в момента усилията са насочени към сгради от клас А+, при които потреблението на електроенергия е под 48 киловатчаса на квадратен метър годишно, обясни Ася Добруджалиева от "Хабитат България".

Според специалистите това, което прави държавата е, че купува на хората безплатни лади и запорожци.

"Наистина са без пари, но вместо 6-8 л на 100 километра, харчат по 50 литра", каза Николай Гълъбов. 

Според него от реновирането на сградите със сигурност щели да спечелят търговците на недвижими имоти. Ако те купят апартаменти сега, а после сградата бъде санирана, цените им ще скочат поне с 10 процента.

Според Минчо Бенов, координатор на Коалиция за подобряване жилищните условия в България „Достоен дом”, един от основните недостатъци на програмата за саниране е принципът, че първите по ред са първи по право. Това по никакъв начин не отговаря на потребностите на сградите, нито на общините, които е нормално да настояват за приоритетно обновяване на сградите на основните пътища и такива постройки, които се забелязват отдалеч.

От Българската асансьорна организация пък възразиха за пореден път, че ремонтът на асансьори не е включен в програмата.

"В България има 120 000 асансьора и от тях около 80 000-90 000 са в лошо състояние", заяви главният секретар на организацията Николай Маринков.

Според неговите сметки ремонтирането на асансьорите би било много по-евтино от всички други дейности, включени в инициативата.