Метална част от „Дунав мост” при Русе се откъсна и отклони ТИР.

Заради инцидента е преустановено движението по съоръжението и в двете посоки. Трафикът се регулира от полицията, но опашката от чакащи коли е огромна.

Метална част от пътя най-вероятно е пробила резервоара на камиона и това е предизвикало разлив на гориво, съобщи Нова тв. Затова и той стои на моста и не е изтеглен.

Пред бТВ експерти казват, че инцидентът е станал в участъка на ремонтираната наскоро фуга, която е дефектирала. БНР дори уточнява, че става въпрос за "ремонт на ремонта": само преди седмица една от гребеновидните фуги по мостовото съоръжение дефектира, удари резервоара на товарен автомобил и блокира движението.

Оказва се, че ТИР-ът се е движил и с превишена скорост.

"Причината за дефектирането вече е скъсване на част от гредата, която държи фугата, но впоследствие се установи, че се е движил с доста превишена скорост. При ограничение 40 на моста, той е бил с 68 км/ч, това го установиха колегите от ДАИ", поясни директорът на ОПУ - Русе - инж. Стамен Савов.

Властите в Русе се похвалиха със светкавичен ремонт, но тази сутрин се оказва, че той не е бил качествен.

Според шофьори е изскочило желязо, което е скъсало резервоара и камионът се е завъртял, удряйки се в парапета.

Парапетът е компрометиран.

АПИ е информирана, но не е ясно кога ще се справи с проблема.

Образували са се колони от автомобили. Движението все пак е възстановено.

Ето и официалните съобщения: 

Граничният контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост“ при Русе е затворен за движение заради пътен инцидент с товарен камион. От около 3:00 часа тази нощ пунктът е изцяло затворен за движение заради пътнотранспортно произшествие, при което камион се е завъртял на мостовото съоръжение, съобщиха от граничния пункт. 

При инцидента товарен автомобил с турска регистрация е самокатастрофирал, съобщиха от Областна администрация Русе. Камионът се е движел с превишена скорост, което е предизвикало дефект на една от фугите по моста. Така се е стигнало и до пробиване и откъсване на резервоара от автомобила и съответно разливане на гориво. При катастрофата товарният автомобил е блокирал напълно движението и в двете посоки – както към Румъния, така и към България. 

При инцидента няма жертви и пострадали. Щетите са само материални.