Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа. Това съобщи руската държавна телевизия "Россия-24". На борда на летателния апарат Embraer е имало 10 души (7 пътници и трима души екипаж), като той се е разбил в Тверска област, недалеч от руската столица, съобщава агенция ТАСС. Машината е летяла по маршрут Москва - Санкт Петербург.

По-рано ТАСС цитира руската гражданска авиация, която обяви, че в списъка с пътниците на самолета е бил лидерът на частната военна компания "Вагнер". Смята се, че на борда е присъствал и Дмитрий Уткин - съосновател и военен командир на групировката, както и мнозина от нейните командири. Главната редакторка на RT Маргарита Симонян цитира по-горните данни на руската авиация и посочи, че не вярва на слуховете Пригожин да е инсценирал покушение срещу себе си.

Федералната агенция за въздушен транспорт стартира разследване на катастрофата.

Едната от версиите, по които работят руските спецслужби, била терористична атака - по данни на популярния канал в "Телеграм" Mash. Бившият съветник на Путин Сергей Марков представи различна теза:

"Убийството на Пригожин и Уткин, създателите на ЧВК "Вагнер", вероятно е терористична атака на Украйна преди утрешния ѝ Ден на независимостта".

Новината свари руския президент Владимир Путин на събитие, отбелязващо 80 години от битката при Курск. Руските медии съобщиха, че той спешно е отпътувал към столицата.

Тук може да видите карта на мястото, където е паднал самолетът:

Преди катастрофата в Тверска област очевидци са чули два силни пукота. След това крилото и стабилизаторът на аероплана паднали край изоставена ферма в село Куженкино, допълва Mash.

През юни Пригожин оглави опит за метеж в Русия и дори поведе стотици членове на "Вагнер" към Москва. По-късно имаше съобщения, че е в Беларус. Вчера беше разпространено видео, в което той не уточняваше къде се намира, но уверяваше, че "Вагнер" носи свобода за Африка.

Медия на Пригожин: Предатели убиха Героя на Русия

Приближената на Евгений Пригожин медия "Сива зона" (Grey zone) потвърди, че шефът на "Вагнер" е загинал в катастрофата.

"Ръководителят на група "Вагнер", Героят на Русия, истинският патриот на своята Родина - Евгений Викторович Пригожин - загина в резултат на действията на предателите на Русия. Дори в ада обаче той ще бъде най-добрият! Слава на Русия!", се казва в публикация в канала.

Readovka: Втори самолет на Пригожин кацна в Остафеево. Бизнесменът не е на борда

Втори самолет на Пригожин кацна на столичното летище Остафеево. По-рано източник на руската независима медия Readovka предупреди, че е твърде рано да се говори за смъртта на бизнесмена. Причината - в миналото шефът на "Вагнер" често се чекирал на един от самолетите си, но вместо на него се е качвал на друг.

Малко преди 22:00 часа българско време скептичният източник на Readovka все пак потвърди, че бизнесменът не е на борда на втория самолет и че по всяка вероятност е мъртъв.