Държавата ще поеме и реално управлението на пристанищния терминал "Росенец" край Бургас. Това се разбра, след като министърът на транспорта Георги Гвоздейков направи обход на мястото с цел да се "запознае с процеса по предаване на терминала за управление от държавата".

Процедурата по прехвърляне започна, след като в края на юли парламентът прекрати концесията с "Лукойл".

"Въпрос на няколко дни е да се постигне ( с "Лукойл") споразумение за съвместно ползване данъчния склад, което пък е изискване за получаване на удостоверение на експлотационна годност на самия пристанищен оператор. Ще бъде временно, докато се изчистят всички процедури", заяви министър Гвоздейков, цитиран от медии на място.

Няма да има сътресения с цената на горивата. Тя се определя от борсовата цена на нефтените продукти и прехвърлянето на концесията няма как да им повлияе, категоричен бе той.

Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" вече е вписано като пристанищен оператор на "Росенец".

"Към този етап няма проблеми, процесът върви гладко и в добър диалог. Всички знаем, че това е решението и то не може да бъде променено по никакъв начин. В следващите месеци предстои да бъде изработен анализ със службите за сигурност и митниците, който е свързан със сигурността на обекта", добави още Гвоздейков.

Министърът още веднъж напомни, че регламентът ясно казва, че държавата не дължи обезщетение на "Лукойл".

"Тяхно право е да си търсят правата по съответния ред. Ние изпълняваме правилата и закона и нищо повече", категоричен беше той.

По-късно през деня дойде и съобщение от правителствения пресцентър:

Подготвя се график за поетапен преход на рафинерията на „Лукойл“ към неруски петрол

В Министерския съвет ще бъде създадена експертна работна група, която ще координира всички необходими дейности от страна на държавата за осигуряване на поетапен преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски петрол. За целта ще се подготви конкретен времеви график.

Днес Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Те са отразени в анализи и доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Членовете на Съвета формулираха конкретни мерки за намаляване на рисковете, които ще бъдат предложени за обсъждане на Министерския съвет. Правителството ще ги разгледа на закрито заседание.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и Движението за права и свободи внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване", пишат от МС.

На 11 август правителството неприсъствено прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание изменение на §2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание от 21 юли за прекратяване на концесионния договор.