В ход е сценарий за съсипването на "Български пощи", чиято цел е да се разграби компанията на безценица от ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок. Това обяви председателят на Синдикална федерация "Съобщения" към КНСБ Георги Бочев. В профсъюза членуват 8500 пощенци, което го превръща във втори по големина след железничарския.

Според Бочев управляващите в момента подготвяли тайна приватизация на държавното дружество. Избрани хора щели да получат атрактивните недвижимости и бизнеси на пощите, а под шапката на компанията идеята била да остане само губещото разнасяне на обикновените писма.

"Апетитите на ГЕРБ са най-големи, но ще има и за БСП, и за Реформаторите. При мен вече идваха хора, които искат да купят звеното "Булпост", каза Бочев.

На въпрос за коя фирма става дума, той отказа да отговори с мотива "не искам утре да ме блъсне кола или внучето ми да изчезне, знаете, че се случват такива неща в България".

Според синдикалния лидер през последните три месеца има целенасочени усилия пощите да бъдат унищожени.

"Гонят се кадърните и можещите и на тяхно място се водят абсолютни непрофесионалисти. Нарочно не подписват договор с ЕВН, за инкасиране на сметките за ток, от който компанията ще спечели 46 милиона лева", каза Бочев.

Той обясни, че е питал изпълнителния директор на пощите Деян Дънешки защо не се подписва договорът с енергоразпределителното дружество, който е изключително важен за държавната компания, но отговорът му бил, че забавянето е "по нареждане отгоре".

Според него било интересно и защо не е открита процедура по Закона за обществените поръчки за охрана и пренос на ценни пратки при положение, че старият договор изтича през април. Бочев допусна, че целта на забавянето е за атрактивната поръчка да бъде поканен само един участник и да се ощети финансово дружеството.

"Всичко това се прави при положение, че една трета от служителите на пощите са с намалено работно време и се чудят как да изхранват семействата си. В същото време в централно управление на пощите работят 400 души, от които не повече от 20 процента знаят какво е поща", каза Бочев.

Той обяви, че съвсем скоро ще организира национална пощенска стачка и ще затвори всички пощенски станции в страната, ако не се вземат мерки за спасяването на пощите.

"Ще затворя всички пощи в страната за един ден. Може би тогава ще ни обърнат внимание", каза Бочев.

От синдиката поискаха и оставка на цялото ръководство на държавната компания, което бе назначено само преди три месеца от министър Ивайло Московски.