Германия е изправена пред рецесия. По предварителни данни на Федералната статистическа служба държавната хазна е похарчила 42,1 млрд. евро повече, отколкото е приела.

Милиардите помощи в резултат на енергийната криза тласнаха германския държавен бюджет дълбоко на червено през първата половина на годината. Спрямо брутния вътрешен продукт дефицитът на федералното правителство, провинциите, общините и социалното осигуряване е 2,1%. Последният път, когато дефицитът е бил по-висок, е бил през първата половина на пандемичната 2021 г.

След мразовитата икономическа зима германската икономика не успя да набере инерция през пролетта. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) е в застой спрямо предходното, както обяви и Федералната статистическа служба днес във Висбаден.

Така очакваното пролетно съживяване не успя да се осъществи. През зимното полугодие германската икономика се свиваше две поредни тримесечия и по този начин изпадна в така наречената техническа рецесия.

Институтите за икономически изследвания и множество банкови икономисти наскоро прогнозираха, че най-голямата европейска икономика ще се свие леко през 2023 г. като цяло и по този начин ще изпадне в рецесия.

Въпреки увеличения дефицит Германия спазва европейското правило за дълга през първата половина на 2023 г. Европейският пакт за стабилност и растеж позволява на държавите от ЕС бюджетен дефицит от не повече от три процента и общ дълг от не повече от 60 процента от номиналния БВП.

Понастоящем действието на тези правила е преустановено поради пандемията. Изключенията трябва да изтекат в края на годината. В момента в Брюксел се обсъжда реформа на правилата.