Украинският посланик в Германия Олексий Макеев заяви днес, че нерешителната военна подкрепа от страна на западните партньори е една от причините за трудностите при контранастъплението на Украйна, предаде ДПА.

"Русия имаше време да се барикадира", каза Макеев в интервю за германската медия "Дойчландфунк", което ще бъде публикувано утре, но до което ДПА е получила достъп. Интервюто е проведено в четвъртък.

"Отне много време, докато подготвим и оборудваме украинските атакуващи бригади", заяви Макеев.

Тези бригади, допълни украинският посланик, сега са напълно оборудвани със западни оръжия и боеприпаси. Той обърна внимание и на дебатите в Германия за доставката на бойни машини на пехотата и противовъздушни системи. 

Украйна няма контрол върху небето над територията си, отбеляза Макеев. Ето защо доставката на изтребители Ф-16 е толкова важна, заяви Макеев.

Към момента Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да предоставят Ф-16.

Що се отнася до германските крилати ракети "Таурус", Макеев каза, че са в ход "много прагматични и съществени преговори" с германското правителство, тъй като от известно време Украйна иска да получи такива ракети от Берлин. Въпреки това канцлерът Олаф Шолц до момента изразява сдържаност по въпроса, тъй като има опасения, че ракетите могат да стигнат руска територия.

На въпрос за евентуални мирни преговори с Русия Макеев отвърна:

"Става дума за унищожение, а Русия и за съжаление руският народ изобщо не искат Украйна и в този смисъл не се влиза в преговори с готовност за компромис." 

"Много партньори вече разбраха това и не ни оказват натиск да започваме преговори с Русия сега", допълни той.

В същото време украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че е сигурен, че Германия ще предостави на Украйна крилати ракети "Таурус".

"Настроен съм мног оптимистично и съм сигурен, че в бъдеще ще получим от Германия и "Таурус", каза Резников в интервю, публикувано в днешните издания на германските вестници "Билд" и "Велт" и американското издание "Политико".