Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да може да превежда дължимото на онези договорни партньори, които дължат данъци на държавата. При това институцията ще прави това не по своя воля, а по силата на правителствено постановление. След редовното заседание на надзорния съвет на касата представителите на лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз обявиха, че в края на миналата година кабинетът е взел неприемливото решение да забавя парите на медици, здравни заведения и аптеки, за да проверява кой какви суми дължи на Националната агенция по приходите (НАП). Така и не стана ясно обаче защо професионалните съюзи разбират за промяната чак сега.

Новото правило е с подпис и печат на Министерския съвет от 29 ноември 2014 г. и според него НЗОК ще се разплаща с лекари, джипита, ДКЦ-та, медицински центрове, болници, лаборатории и аптеки само след като получи доказателства, че те не дължат пари на държавата. За целта ще изпраща справка до Агенция „Митници” и до НАП, а те на свой ред ще трябва да потвърдят, че съответното физическо или юридическо лице е изряден платец. В противен случай изпълнителните на медицинска помощ няма да получат парите си.

Самото постановление дава правото на НАП и Агенция "Митници" да налагат запор на различни дружества с дъргове към държавата и не е насочено пряко към лекарите и болниците, но министрите едва ли са се сетили, че по този начин ще стопират и без това недостатъчните парични потоци в здравеопазването. Добрата новина е, че мярката няма да засяга компаниите с годишни приходи под 100 хил. лева. Лошата е, че докато се проверява индивидуалния статус на всеки един изпълнител на медицинска помощ, а касата чака обратна връзка, сметките на договорните партньори ще остават запорирани.

„Става дума за един списък с информация от 77 страници, което е абсурд, защото това значи тотално забавяне на разплащанията с конкретните изпълнители и напрежение в медицинското съсловие като цяло. Надяваме се на здрав разум”, коментира председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

„Най-просто казано НАП налага един предварителен запор на всички сметки. Проверките по наши сметки не могат да траят по-малко от два месеца и чак тогава ще се изплащат средствата на съответната болнца", допълни картинката и ръководителят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Реакцията на съсловните организации може би е основателна, но е леко пресилена предвид сроковете, които са вписани в правителственото споразумение. Според текстовете информацията трябва да се праща до 10 дни преди датата на плащането и изрично е упоменато, че потвърждението за извършването или прекратяването му трябва да става в седемдневен срок. В противен случай, сумите следва да се преведат съгласно споразумението между касата и договорния й партньор. Освен това, ако забавянето може да доведе до неустойки, парите ще могат да се плащат и по-рано с разрешението на финансовия министър Владислав Горанов. По този начин няма да се нарушават разпоредбите на сега действащия Национален рамков договор, според който парите за извършената медицинска дейност за текущия месец се изплащат до 30-то число на следващия.

Въпреки солидните аргументи обаче съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти се надяват въпросното решение да бъде преразгледано възможно най-бързо и още утре ще обсъдят казуса със здравния министър Петър Москов.