Лидерът на германския ХДС Фридрих Мерц подкрепи искането на премиера на Бавария и лидер на ХСС Маркус Зьодер за повторно въвеждане на граничен контрол по всички външни граници на Германия. В интервю за германския обществен телевизионен канал АРД той заяви, че "го боли душата", че трябва да поиска това днес като лидер на партията на Хелмут Кол. В крайна сметка отворените граници някога са били основното обещание за бъдещето на Европа.

"Но сега трябва да се направи всичко, за да се намали нелегалната миграция. Ако не успеем да се справим с това, това общество ще избухне в лицето ни", каза Мерц.

Лидерът на най-голямата германска опозиционна партия също така изключи всякакво сътрудничество с крайнодясната "Алтернатива за Германия". Той повтори неколкократно:

"Не означава не. Не работим заедно с  „Алтернатива за Германия“, мнозинства могат да се формират и без тях".

В друго интервю пък Мерц обяви, че ако партията му дойде на власт, ще отмени редица закони, въведени от управляващата коалиция. Нито един нов закон не трябва да "предизвиква допълнителна бюрокрация", заяви Мерц пред вестник „Билд ам Зонтаг“.

"Това означава например: "Ние ще спрем закона за отоплението".

Според него той е "не само технологично погрешен в този си вид", но и задейства "огромна нова бюрокрация".

Той заяви също, че не трябва да се стига до легализация на канабиса, за която е взето решение.

"Това федерално правителство забравя нашите деца и младежи в бързината да направи наркотиците свободни", каза политикът от ХДС в интервю за вестника. Настоящият законопроект оставя "напълно отворен въпроса как да бъдат защитени непълнолетните, за които употребата на канабис има особено разрушителни последици за физическото и психическото развитие".

Той заяви, че федералното правителство не може да постигне съгласие относно насърчаването на икономиката, но може да постигне съгласие относно освобождаването от наркотици.

"Това казва всичко."

Мерц беше критичен и по отношение на икономическото развитие.

"За съжаление 2023 г. ще бъде година на рецесия", заяви лидерът на ХДС. "Ако безумната бюрокрация не бъде спряна скоро, ако цените на енергията не паднат бързо, 2024 г. също няма да бъде добра година."