Националната стратегия за приватизация в момента е минала на одобрение в икономическа комисия и предстои да бъде одобрена от Народното събрание. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при обявяването на приоритетите на управлението си.

"Доста предприятия са извадени. Има такива, които са готови за приватизация като мажоритарни пакети, а по отношение на миноритарните пакети ние сме на мнение, че трябва да бъдат пуснати през борсата", заяви Лукарски.

Има интерес от български и от чуждестранни инвеститори, но голяма част от дружествата, които биха донесли сериозна печалба, са все още в забранителния списък, обясни икономическият министър. Това се отнасяло за "Ел Би Булгарикум" и голяма част от предприятията, свързани с военно-промишления комплекс.

"Тези предприятия могат да бъдат извадени за приватизация само с решение на Народното събрание", посочи Лукарски.

Личното му мнение обаче било, че фирмите от военно-промишления комплекс като ВМЗ-Сопот трябва да останат държавни "защото това е важна и за България, и за света индустрия".

Като предприятие, което той смята, че трябва да се извади от забранителния списък за приватизация, Лукарски посочи Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС), която до преди няколко години се казваше БОДК - Бюро за обслужване на дипломатическия корпус. В списъка на недвижимостите на това предприятие има къщи, апартаменти и резиденции на ключови локации в столицата. 

"Това е едно от дружествата, към които има много сериозен интерес. То е под шапката на МВнР и преди време външното министерство е дало становище, че това дружество не би следвало да се приватизира. Според нас обаче то трябва да се раздържави, понеже интересът е много голям", каза Лукарски.

Със сигурност едно от предприятията, които ще бъдат предложени за приватизация през 2015 г. е "НИТИ Казанлък".

"Като изключим забележката за военно-промишления комплекс, нашата идея е, че колкото повече стратегически дружества бъдат извадени за приватизация, толкова по-добре, за да може да се осигури свеж ресурс, което е силно оръжие в борбата с дефлацията", обясни Лукарски.

Според  министъра инвеститорски интерес има и към Пловдивския панаир. В него делът на държавата е 49 процента.