Бюджетът на Столична община тази година се приема късно, а предстоящите местни избори могат да доведат и до блокирането му. Тези притеснения изрази в началото на общественото общественото обсъждане на проектобюджета на столицата председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Приемането на годишен бюджет в края на годината е функция на общата нестабилност в държавата", отбеляза той. "Имам опасения, че изборите ще доведат до блокиране на бюджета."

Ако това се случи, няма да е възможна издръжката на градския транспорт до края на годината - за което са предвидени 10 млн лв. повече. Няма да може да се осигурят и нужните пари за изграждане на канализацията на града, като 70% от средствата за тази цел са безмъзмездни европейски средства.

"Предвиждаме и увеличение на заплатите на артистите, музикантите и въобще хората от общинските културни институции и това няма да бъде възможно, ако не се приеме бюджетът", добави Георгиев. "Затова горещо апелирам политическите групи в съвета да го подкрепят, за да се осигури нормалното функциониране и продължаване развитието на нашия град. Без значение какви спорове имаме помежду си, едно е ясно – най-престижните международни кредитни агенции за поредна година дават най-високия финансов рейтинг на София. Това е оценката за управлението на града."

С бюджет ще работи градът не само тази година, а и догодина - докато се приеме следващият, без значение кой е кметът, добави той.

Кандидат-кметът на ПП-ДБ-СС Васил Терзиев не отговори на поканата на Георгиев и не присъстваше на обсъждането на "Московска" 33 днес.

То започна около 16 ч и очаквано привлече малко граждани в началото, но с много въпроси - мнозинството от тях свързани с ремонти на настоящи булеварди и улици и строителство на нови - бул. "Рожен", "Св. Климент Охридски", "Източна тангента", "Ломско шосе", "Копенхаген" и много други. Друга ключова тема за софиянци бяха, както винаги, плановете за нови детски градини и разширения на вече съществуващи.

Очаквайте подробности.