Реформаторският блок (РБ) има за цел да вземе 6-7 кметски места в областни центрове и още 40-50 в по-малките общини.

Такава заявка даде зам.-председателят на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски днес на пресконференция в Габрово, съобщиха от партийния пресцентър.

"РБ на местните избори ще разшири пробива. Ще имаме наши кандидати навсякъде в страната", посочи още Зеленогорски.

По думите му, заедно с вота за местни органи на властта трябва да се проведе и референдум за задължителното гласуване. По тази тема обаче има разнобой в партиите в парламента - едни са "за" референдума, други директно за промяна в Изборния кодекс, с който задължителното гласуване да се въведе, а трети смятат, че това не може да стане без промяна в конституцията.

"В Габрово ще издигнем наши кандидати за кмет и съветници", съобщи още Зеленогорски, като бе категоричен, че местните организации на РБ ще решават за кандидатите на Блока навсякъде, но няма да се приема сътрудничество с партиите като ДПС, БСП и останалите, подкрепялите правителството "Орешарски", т.е. "Атака". Под този знаменател от Блока слагат и "България без цензура".

Заместник-председателят на ДБГ анонсира, че днес предстои среща на председателите на партиите от РБ, и на заместниците им, на която ще се направи дискусия за стъпките към консолидация на Блока, така че да е в добра кондиция и да постигне добри резултатите на местните избори.

Той отново подчерта, че ключови за РБ са реформите в сигурността, съдебната система, здравеопазването и администрацията.

"Ще предложим промени в законите, така че да се направи по-ефективна работата и на МВР, и на ГДБОП и ДАНС, защото ДАНС например проспа източването на ресурс от 4 млрд. лева от КТБ", подчерта още Зеленогорски, но не даде повече подробности.