От тази година учениците в Русия ще учат по един учебник. Мечтата на Корнелия Нинова се сбъдна засега при майчицата на БКП, а по-късно и у нас. Учебникът е по история за 10-и и 11-и клас и е написан с поръките и тезите на Кремъл. Той се занимава с най-новата история от 1945 година до днес.

Прочетох някои откъси и трябва да ви кажа, че е по-интересен и от интервютата на Борисов за Алексей Петров. Същите обрати, същите напълно невероятни твърдения, обаче - ей го на... черно на бяло ли е? Черно на бяло е - значи става истина.

Например за разпадането на СССР там пише:

„Преди всичко трябва да се признае, че разпадането на Съветския съюз беше най-голямата геополитическа катастрофа на века.“

Тук не ме притеснява толкова самото съдържание на това изречение, колкото формулировката. „Трябва да се признае“. Кой да го признае и защо пък да трябва?

А ако не го признаем, ще има ли последствия? Чай ли ще пием или със самолет ще летим?

Много голям съспенс има и в главите за войната в Украйна. Те съдържат, забележете, на първо място речта на президента Путин, която той държа в деня на инвазията. После се твърди, че в Украйна има биолаборатории, а Западът страда от манията да съсипе Русия. Както виждате, това не е само учебник по история, а и по психология, само дето не е ясно кои са пациентите. Западът или Русия?

Изпердашва се и юнашкото твърдение, че, ако Украйна влезе в НАТО, човешката цивилизация ще приключи. Не е ясно защо. Русия ще си пусне ядрените ракети навсякъде или украинците са последните представители на човешката цивилизация и ако се слеят със Запада, такава вече няма да има поради диващината на последния? Русия обаче явно няма да е засегната, ако човешката цивилизация изчезне и това е първото твърдение в този учебник, което си е самата истина.

Щото е много съмнително, че тази страна има нещо общо с цивилизацията – след всичко, което извършва в момента и е извършвала винаги от съществуването си до днес. Това е страна, чийто народ няма и едно поколение, израснало в мир – винаги са водили война срещу някого, нападали са, завладявали са, избивали са...

Този път обаче поредната им война явно им предоставя и уникални възможности, поне така пише в учебника. В глава, третираща санкциите на Запада, се твърди:

„Такива уникални времена не се срещат често в историята. След изтеглянето на чуждестранните компании много пазари са отворени за вас. Съществуват фантастични възможности за кариера в бизнеса и за стартиране на собствен бизнес. Не пропускайте тази възможност. Днес Русия наистина е страна на възможностите.“

Използвам този цитат като обръщение към всички копейки в България. И най-вече към главната копейка и неговия президент. Не знам защо се мъчите в натовска България, далеч от цивилизацията и възможностите за кариера в бизнеса. Какво може да ви даде България на вас? Най-много някое и друго депутатско място, президентски мандат, но ограничен във времето, вила на морето или резиденция в Бояна, охрана и лимузини, телевизионно време да говорите каквито глупости ви минат през главата и в най-добрия случай - възможността да досаждате на цялата нация баш на Нова година с подробен доклад за депресията си

А в Русия? Там, ако сте президент, ехе... Може да си имате собствен бункер с 12-метрова маса в него, частен самолет, няколко частни армии, 200 милиона крепостни, малко олигарси и даже която си поискате художествена гимнастичка.

За какво ви е вила на Черно море, като бихте могли да имате цялото Черно море?

Просто сменете най-сетне държавата, идете в майчицата Русия, станете политици там и нека първата ви задача е да поканите и Корнелия, да напише така жадувания от нея един учебник за българчетата, в който ясно да им се казва как трябва да мислят по каквито и да е въпроси.

Никак.