"В бюджета за 2015 г. не са заложени финансови средства за храна и за подобряване на условия на живот на търсещите закрила бежанци", заяви председателя на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков по време на представянето на  концепцията му за развитие на агенцията

Той подчерта, че заради липсата на достатъчно средства България може да остави бежанците без достатъчно храна, лекарска грижа и преводачи. По думите му няма и желаещи лекари да работят с бежанците поради ниското заплащане и езиковата бариера. Освен това липсват преподаватели и преводачи за бежанците.

Шефът на ДАБ посочи още, че за основни капиталови разходи едва 230 000 лева, а са необходими близо 12 млн. лева. Казаков посочи още, че бюджетът на агенцията за тази година е 6.6 млн. лева, от които 4.3 млн. лв. отиват за заплати.За миналата година ДАБ дължи само на преводачи 200 000 лв. за миналата година.

По време на брифинфа днес Казаков представи концепция за работата на агенцията, която предвижда подобряване на процедурите за предоставяне на статут, повишаване на капацитета на центровете и подобряване на условията за живот. Тепърва ще се предприемат и мерки за синхронизация на българското законодателство с европейското. Това бе заложено още в Националната програма за интеграция 2011-2013 година, но все още няма осезаем напредък.

Предвидена е безплатна правна помощ за хората, търсещи закрила", обясни Казаков. По думите му, за пълната информираност на лицата, търсещи закрила, предстои да бъде направен преглед. Той посочи, че е необходимо осигуряване на разширяване на капацитета. 

"От началото на засиления бежански натиск, се е увеличил капацитетът. Местата са увеличени на 6000. Извършени са редица некачествени ремонти по сградния фонд на ДАБ. Има три досъдебни производства за 2014 година по тези констатации", поясни Казаков. 

"Необходими са пари и за обучение, преподаватели.Всичко това налага въвеждането на нови по-ефективни методи", каза още шефът на ДАБ.

От ДАБ предвиждат по-строг контрол в центровете за настаняване на бежанците, като вече въвежда вечерен час. Планира се и въвеждането на чип карти за настанените в центровете.

"В същото време материалната база не се поддържа и се руши, търсещите закрила не се включват в поддържането на реда и хигиената, а персоналът е крайно недостатъчен", заяви Казаков.

Той посочи, че се предвиждат мерки за подобряване на медицинското обслужване и работата с психолози, интеграцията на бежанците и процеса на работа с дарения. Казаков допълни, че се превдижда и търсене на алтернативни източници на финансиране извън държавния бюджет и участие в европейските програми. По думите му е необходимо да бъдат създадени ясни правила за поддържане на вътрешен ред и хигиена и да има работещ механизъм за включване в тази дейност на лицата, настанени там.

"За нова бежанска вълна не можем да говорим, но увеличение на молбите за настаняване има", каза още Казаков.

Председятелят на ДАБ посочи подчерта и нуждата от мерки за борба с корупцията и лошите практики в агенцията. В стратегията са предвидени антикорупционни мерки в области с повишен корупционен риск - уреждане на нормативни документи, обществени поръчки, усвояване на средства от ЕК, конкурси за държавни служители, изпълнение на мерки за интеграция и получаване на закрила.

За периода 2013-2014 г., броят на регистрираните лица, търсещи закрила през  е достигнал 11 081. Има увеличаване на молбите за настаняване в центровете на ДАБ и е необходимо да се осигури по-голям капацитет.