Работна група в руската Дума започва да преизчислява щетите, които Германия е нанесла на Русия по време на Втората световна война, съобщи БНР. 

След като изчислят точно колко е струвала операция "Барбароса" и битките при Москва и Сталинград, депутатите ще искат репарации от Германия. Инициатор на идеята е парламентаристът Михаил Дегтярьов, който през 2013 г. направи предложение да се забрани американската валута в Русия.

Миналата седмица в руския парламент се обсъждаше декларация, която да осъди "анексията на Германската демократична република (ГДР) от страна на Федерална република Германия (ФРГ)." Целта беше да се отвърне на обвиненията на немски политици, че Русия е анексирала Крим. Инициаторът на декларацията - депутатът Николай Иванов - изтъкна, че в ГДР дори не е имало референдум, какъвто се състоя в Крим. В действителност ФРГ и ГДР се обединяват в резултат на преговори по формулата "4+2=5", събитие, посрещнато възторжено от масата немски граждани по онова време.

Според него Германия на практика не е платила никакви репарации за разрушенията по време на най-големия конфликт в човешката история. Въпросът бил актуален и поради това, че германците продължават да нанасят вреди на Русия с икономическите санкции, наложени от ЕС заради Украйна. Дегтяев вече е готов с предварителната оценка на колко възлизат репарациите - между 3 и 4 трилиона евро. Това е около четвърт от БВП-то на целия Европейски съюз.

В действителност Съветският съюз конфискува огромна част от тежката индустрия на Източна Германия, оценена на над 100 милиарда марки, които, ако бяха инвестирани в икономиката на ГДР, щяха да доведат до вдигане на жизнения стандарт на гражданите там над този на ФРГ.

Специалисти смятат, че искането на репарации 70 години след края на войната е нереалистично. Преди дни новите управляващи в Гърция от "Сириза" поискаха същото, но Берлин отхвърли претенциите им.