ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Загадъчна компания на Бермудските острови, свързана с Русия,  напомпала десетки милиони долари в подкрепа на екологичните движения в САЩ, които се борят срещу добива на нефт и газ от скални шисти, съобщава „Бизнес инсайдър“. Фирмата била командвана от Никълъс Хоскинс, директор на американски хедж фонд, който има сериозни инвестиции в руския нефтен и газов сектор. Хоскинс също е високопоставен съветник в бермудската адвокатска компания „Уейкфилд Куин“, а така също вицепрезидент на инвестиционен фонд в Лондон, чийто президент доскоро бе член на борда на „Роснефт“. В добавка към всички длъжности Хоскинс е директор на фирмата „Клайн лимитид“. Никой не знае откъде идват нейните пари, но със сигурност е известно, че тя е „вложила“ $23 милиона долара в природозащитни фондове в САЩ, които се опитват да блокират добива на нефт и газ от шисти, нанасящ сериозни поражения на руския износ на енергоносители.

Световната цена на нефта се срина, а се очаква и стойността на газа да я последва. Икономистите свързват това с галопиращия добив на въглеводородни горива в САЩ, който се опира на увеличено сондиране и на добива им от скални шисти.  Получава се истински Бермудски триъгълник, в който се срещат интересите на руските нефтени и газови монополи и компаниите, които финансират екологичните движения в САЩ. Освен  правни услуги „Уейкфилд Куин“ предлага офиси под наем и е готова да управлява бизнеса на своите клиенти, гласи обява на уебсайта на фирмата.

Най-малко 20 компании и инвестиционни фондове с връзки с руското правителство са клиенти на „Уейкфилд Куин“. Името й фигурира в официалните им бизнес справочници. На същия адрес на Бермудските острови е регистрирана и „Клайн лимитид“. Документите, подадени за учредяването на двата бизнеса сочат, че и двете фирми са свързани с Хоскинс и Марлис Смит, корпоративен администратор на „Клайн лимитид“. Според книжата за корпориране на компанията, която е основана през март 2011 г., нейните цели са със „специална филантропна насоченост“, което означава, че „никаква част от приходите не може да облагодетелства частните акционери“. „Фирмата не е създадена да управлява бизнес на Бермудите“, се посочва в документите. 

Единствената публично известна документация за „Клайн Лимитид“ са две инспекции на данъчната служба в Калифорния, които показват, че през 2010 и 2011 г. компанията е превела $23 милиона на екологичната фондация „Промяна в морето“ . Документи показват, че „Клайн лимитид“ стои зад повече от 40 на сто от даренията за фонда, който от своя страна е прехвърлил суми на някои от най-активните природозащитни групировки в САЩ - „Сиера клъб“, „Националният съвет за защита на природните ресурси“, „Лигата на гласоподавателите за защита на природата“, „Контрол върху храната и водата“ и „Център за американски прогрес“. 

Досега „Уейкфилд Куин“ и „Промяна в морето“ винаги са  отказвали допълнителна информация на репортерите, които се интересуват от двете организации.

„По никакъв начин не се разкрива финансирането на тази чуждестранна корпорация. Това е явен опит да се прикрият източниците на милиони долари, които се вкарват в страната, за да се опитват да влияят върху политическата система“, гласи заключение на Комисията на Сената за контрол върху екологичните и обществените организации. 

„Сиера клъб“, който е получил $8,5 млн. от „Промяна в морето“, през 2014 г. организира кампания под мотото „Отвъд природния газ“. Това е най-организираната и финансирана акция срещу добива на нефт и газ от шисти. „Фондацията на практика изсипва пари с лопати, за да се бори с промените в климата. Това в общи линии е цялата й дейност“, се посочва в характеристика на организацията „Филантропията отвътре“, която връчи на „Промяна в морето“ най-високата награда за обществената и дейност. Нейн шеф е Натаниъл Симънс, директор на хедж фонд, който всеки ден отива на работа като пресича залива на Сан Франциско с 15-метровата си яхта. Той също командва инвестиционна фирма, която влага пари в екологични проекти и програми за чиста енергия. Симънс е свързан с „Клайн Лимитид“, чийто адвокати са официално посочени в указателя на неговия хедж фонд. Един от тях  - Род Форест от своя страна е посочен като бос на два инвестиционни фонда - „Медалиън интернешънъл“  и „Меритидж холдингс“, в които „Промяна в морето“ държи милиони долари, получени от „Клайн Лимитид“.

Компанията на Симънс ръководи „Меритидж Холдингс“, а „Медалиън интернешънъл“ е под контрола на милиардера и баща на Натаинъл, Джим Симънс, който е известен като един от големите финансови донори на Демократическата партия. Като адрес на двете организации също е посочен офисът на Хоскинс на Бермудите. Никълъс Хоскинс вероятно е суперзает мениджър, защото към всичките му дейности се добавя участието му в борда на компанията „Спектръм партнерс“, чийто щаб е в Москва, но разполага още с офиси в Кипър и Бермудските острови.  Нейният адрес „учудващо“ съвпада с този на „Уейкфилд Куин“.  Според доклада на на „Спектръм партнерс“ за деловата й активност на Уолстрийт става ясно, че тя търгува с ценни книжа на фирми от Русия и от бившите съветски републики. През 2008 г. повече от половината от вложенията на компанията са били в нефтения и газовия сектор на територията на бившия Съветски съюз.  Документирано е, че мениджъри на „Уейкфилд Куин“ имат връзки с „Роснефт“, мажоритарен дял, в която има Кремъл. През 2013 г. тя бе посочена като най-голямата петролна компания в света.

Хоскинс е вицепрезидент и член на борда на директорите на лондонския инвестиционен фонд „Маркуард сървисиз“ , чийто президент Ханс-Йорг Рудлоф е бивш заметник-председател на управителния съвет на „Роснефт“.  В безкрайния списък от бизнесактивности на Хоскинс е и ръководството на намиращото на Бермудите представителство на руската банка „Тройка диалог“, която търгува на борсата в Ню Йорк с активи на компанията „Тиман нефт и газ“, собственост на руския олигарх Александър Лебедев. 

Консервативният мозъчен тръст „Обединение за екологична политика“ наскоро предостави на независимото издание „Уошингтън фри бийкън“ доклад с куп доказателства за връзките на „Клайн Лимитид“ с Кремъл, които заслужават по-обстойно разследване.  „Американската общественост има право да научи факта, че природозащитните движения атакуват нефтените фирми в САЩ в полза на руското правителство, което иска да отслаби международната конкуренция в сектора на енергоносителите“, заяви наскоро Уил Когайн, високопоставен съветник в държавната Агенция за защита на природата (ЕПА).

„Разговарях със съюзници, които докладваха, че Русия се занимава с високоорганизирана кампания за информация и дезинформация и е активно ангажирана с неправителствените организации, като по този начин се опитва да запази зависимостта на Европа от руския газ“, заяви миналата година тогавашният генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Според Рон Арнолд  от „Центъра за свободно предприемачество“ във Вашингтон най-вероятно Кремъл се опитва да замаскира операциите си срещу нефтената индустрия в САЩ като използва в кампанията олигархичните кръгове около президента Владимир Путин. В изследванията си Арнолд посочва, че освен от Бермудските сотрови, Русия прехвърля пари за екологичните и левичарските движения в САЩ чрез банки в Лихтенщайн, Панама, Каймановите острови, използвайки хлабавия режим за финансов контрол в тези страни.