Делото срещу "абсолютния престъпник", както бе наречен от обвинението бившият военен министър Николай Цонев се превърна в катастрофа за прокуратурата.

Днес Върховният касационен съд (ВКС) излезе с окончателно решение по него, от което става ясно следното: Цонев и сочените за негови съратници при даване на подкуп - съдия Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов са напълно оневинени. Вместо това ВКС посочва, че свидетелят - следователят Петьо Петров, който в момента е начело на следствения отдел към Софийската градска прокуратура, е склонявал Николай Цонев да предложи подкуп. 

Според прокуратурата бившият министър е дал подкуп от 20 000 лв. на Петров, известен с прякора Пепи Еврото. "Сделката" е станала с посредничеството на Сантиров и Попов. 

С решението си върховните съдии потвърждават решенията на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. С унищожителни мотиви ВКС определя като неоснователен протеста на обвинението.

"От съдържанието на протеста и хаотично изтъкнатите в него аргументи се разбира, че прокурорът изразява несъгласие с някои от приетите за установени фактически обстоятелства, въз основа на които въззивният съд е потвърдил оправдаването на подсъдимите по повдигнатите им обвинения", посочват върховните съдии Таня Кънчева, Биляна Чочева и Юрий Кръстев.

Според магистратите "преднамереното създаване на обстановка или условия, за да се предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел изобличаване на съответното лице е формулирано като престъпление в текста на чл. 307 от НК". По адрес на следователя Петьо Петров се посочва още, че "органите на властта следва не да улесняват, а да предотвратяват даването на подкуп". 

От ВКС отбелязват, че в действителност борбата с корупцията налага понякога използването на специални техники като тайни агенти например. Но пък и заключават:

"Спецификата на тези техники съдържа риск от злоупотреба от страна на агентите, участващи в разследването, който може да бъде проявен под формата на подстрекаване/подбуждане/склоняване/мотивиране/, респ. провокиране към извършване на престъпление. Такова поведение се определя като полицейска постановка/провокация, когато операцията е предприета и проведена с цел уличаване конкретно лице  лице в извършването на престъпление, което то не би извършило без намесата на участвалите в нея държавни служители, обичайно от състава на полицейските служби за сигурност или лица, действащи под техни инструкции и контрол".

С други думи Пепи Еврото е провокирал Цонев към даване на подкуп, за да бъде бившият министър уличен, което е престъпление само по себе си.

Затова и ВКС смята, че трябва да се направи "внимателно изследване на причините, залегнали в основата на операцията и поведението на органите, които са я провели". Все още не е изяснен и произходът на парите от подкупа, който разследващите твърдят, че Попов е дал на следователя, посочват още от върховните съдии.