Всеки един от нас е резултат от много хора, които са вложили в него. Никой не може да каже, че сам се е изградил.

Само правилният прочит на историята, в т.ч. "добрите и лошите страни на социализма", може да сложи край на вечното противоборство комунисти-антикомунисти.

София има нужда от планиране, а не от работа "на парче".

Това са част от посланията на кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" за кмет на столицата - Васил Терзиев, отправени в интервю за Дойче веле.

 "Аз съм се изградил сам". Не е така

"Много е лесно човек да каже: "Аз съм се изградил сам". Не е така. Всеки един от нас е резултат от много хора, които са вложили в него - родители, учители, университетски преподаватели, приятели, колеги, партньори. Аз имам уважение към всеки един, който ми е помогнал да бъда по-добра версия на себе си. От гледна точка на това, което хората разбират като привилегия - нечестен старт, куфарчета и т.н., няма такова нещо. Сам съм си постигнал академичните успехи, сами сме си развивали бизнеса с пари на клиенти. Тази част от привилегията я няма" - отвръща кандидатът на ПП-ДБ на въпроса дали се чувства привилегирован с оглед семейството си и неговото минало в Държавна сигурност.

За Терзиев може да се сложи край на войната между комунисти и антикомунисти, когато много от нещата, които се отлагат от 30 години, бъдат реализирани:

"Първо - да има правилен прочит на историята. Какво се е случило след Втората световна война? Как е изглеждало "Второто освобождение" (по филма на проф. Келбечева), добрите и лошите страни на социализма. Това да влезе в учебниците, да се направят музеите, в които да се показва наистина какво се е случило. За някои неща е изпуснато историческото време - отваряне на досиета, лустрация. Нещо, което трябва много отдавна да е станало.

"Наскоро казах на една среща с граждани: комунист, антикомунист, всички ние дишаме един и същи въздух, караме по едни и същи разбити улици, страдаме от едни и същи проблеми на града. Ако искаме да живеем в по-добър град, трябва да ни бъде съвсем друго сечението, по което гледаме кое е добре за нас и кое не е".

На уточняващия въпрос "Казахте "добрите и лошите страни на социализма". Кои са добрите?", Терзиев отговаря:

"Аз не мога да бъда най-обективният изследовател на социализма, защото не съм живял толкова време в социалистическа България. Това, което хората отчитат като позитив, е сравнително спокойният начин на живот, който, общо взето, всеки ден е предсказуем. Без много стрес и отговорност. За много хора смяната на динамиката и разбирането, че ти си отговорен за съдбата си, а не държавата, е предизвикателство. Затова си спомнят с умиление за онзи период."

"Мнозинство за какво?"

До средата на септември трябва да бъде представена и листата на ПП-ДБ за общински съветници, даде заявка още кандидатът за кмет.

На въпрос ако коалицията не спечели мнозинство в ОбС и се разбере за партньорство с ГЕРБ, дали Терзиев ще ги подкрепи, той отвръща, че "зависи за какво". "За мен всяко едно мнозинство е приемливо, стига да защитава публичния интерес, да води до прозрачно управление, да води до това гражданите да са сигурни, че публичният ресурс е използван правилно. Независимо коя е партията", псочва.

"Мнозинство за какво? За определено назначение, за определена политика. Според мен по-скоро би имало различни мнозинства за различни градски теми. За едно нещо може да те подкрепят от ГЕРБ, за друго от "Левицата", за трето - от "Възраждане". Но в крайна сметка това е сблъсък на идеи", допълва Терзиев.

"Ремонта на ремонта"

По отношение на "ремонта на ремонта" Терзиев вижда основният проблем в начина на възлагане на дейностите и предлага да има "много голямо разделение между проектантската работа, публичните обсъждания, обществената поръчка, изпълнението". "Не може един изпълнител да има задание от три реда", смята той. Що се отнася до глобите за изпълнителите, кандидатът на ПП-ДБ смята, че те са ниски, когато се касае за проект за милиони. Когато глобите са десетки хиляди, нямаш голям стимул да изпълниш нещата както трябва, смята той.

Терзиев се обяви и за повече пешеходни зони и велоалеи, за пространства без автомобили, да стане и градският транспорт привлекателен и в този смисъл коментира старото желание на "Спаси София", което не срещна подкрепа в местния бизнес - ул. "Съборна" също да стане пешеходна. "Много от предизвикателствата са свързани с комуникация - защо за мен, като собственик на апартамент на "Шишман" или на магазин на "Съборна", е добре това да бъде пешеходна зона. Как общината ще се погрижи за проблемите - боклук, шум, паркиране на автомобила ми. Когато се отговори на тези въпроси и се даде перспективата, че това би направило твоя имот значително по-скъп, дискусията става по-различна", посочи той. А на въпрос коя централна улица според него трябва да стане пешеходна зона, посочи:

"Мария Луиза". Това ми е мечтата - да имаме най-дългата пешеходна зона в Европа. От Централна гара, през "Мария Луиза", "Витошка" до НДК - за пешеходци, колелета и тротинетки."

Премахване на калните точки, налагането на нискоемисионна зона за автомобили и минаването от твърди горива на екологични енергоизточници пък са мярката на Терзиев срещу мръсния въздух. "Заложили сме над 3000 домакинства да минат на термопомпи и пелети, за да не се горят дърва, въглища, гуми", посочи той.

В обобщение според него в София макар да се случват и добри неща, няма визия и всичко се прави "на парче". 

Цялото интервю четете ТУК