Нов законопроект се предлага в комунистически Китай - забрана за изказания и облекло, които са "вредни за духа и чувствата на китайския народ", съобщи Си Ен Ен.

Проектът предвижда глоба до 5000 юана (640 евро) и задържан до 15 дни, но не и ясни дефиниции на какви точно дрехи, символи или изказвания могат да доведат до това. Затова и потребители на социалните мрежи и юридически експерти призовават за по-голяма яснота, за да се избегне излишното прилагане на закона.

Предложените законодателни промени забраняват също "оскърбление, клевета или други нарушения към имената на местни герои и мъченици", както и вандализирането на паметниците им.

В онлайн средите хората се питат как закодотелните органи могат едностранно да определят кога "чувствата" на нацията се "нараняват".

"Дали носенето на сако и вратовръзка е проблем? Марксизмът произтича от Запада. Наличието му в Китайне е ли нараняване на националните чувства?", пише един потребител в китайската социална мрежа Weibo.

Според Жао Хонг, професорка по право в Китайския университет по политически науки и право, липсата на яснота може да доведе до нарушение на личните права.

Тя цитира случай, който събуди внимание в Китай миналата година, когато жена, облечена в кимоно, беше задържана в град Суджоу и обвинена в "подбуждане на кавги и провокиране на скандал", защото носи японска дреха. Инцидентът предизвика възмущение в социалните мрежи.

През март тази година полицията задържа жена, облечена с реплика на японска военна униформа на нощен пазар.

И по-рано през миналия месец хората, облечени с дрехи с дъги, не бяха допуснати до концерт на тайванската певица Чанг Хуи-мей в Пекин.

"Да носиш кимоно означава да нараниш чувствата на китайския народ, да ядеш японска храна означава да застрашиш неговия дух? Кога чувствата и духът на вековната китайска нация станаха толкова крехки?", написа популярен социален коментатор Уанг Уси онлайн.

Законопроектът е пореден пример за начина, по който китайският президент Си Дзинпин се стреми да дефинира какъв трябва да е идеалният китайски гражданин, откакто дойде на власт през 2012 г.

През 2019 г. Китайската комунистическа партия издаде "морални насоки", включващи съвети като: бъди учтив, пътувай с по-ниски емисии на въглероден диоксид и имай "вяра" в г-н Си и партията.