Две думи изречени на турски език от енергиен експерт на заседанието на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране скандализираха депутатите от Патриотичния фронт.

Докато възрастният представител на гражданското общество и представящ се за енергиен експерт инж. Макари Новев обясняваше пространно колко зле работи енергийния регулатор и как всъщност брани интересите на енергоразпределителните компании, той изрече и думите "Аллах Керим" (Бог е милостив).

 

Двете думички обаче веднага активираха съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който веднага смъмри шефа на парламентарната комисия Искрен Веселинов (също депутат от ПФ), че е допуснал в парламентарната зала "Изток" да се говори на турски.

Естествено Веселинов веднага изпълни заръката:

Българският е единственият официален език в България, обърна се той към Новев.

Случката предизвика само усмивки и се размина без продължение, вероятно защото представители на ДПС отсъстваха от заседанието.

Иначе събирането на депутатите бе повече от безсмислено. От ръководството на ДКЕВР още в началото обясниха, че от назначаването си през септември месец миналата година досега реално не са работили по стартираните по времето на правителството на Пламен Орешарски процедури за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Освен това от регулатора обясниха, че дори и да вземат лицензите не знаят какво да ги правят заради пропуски в Закона за енергетиката, който се нуждаел от преправяне.

През повечето време от заседанието на комисията представители на различни неправителствени организации, предимно хора на преклонна възраст, критикуваха остро работата на ДКЕВР. Искаха отнемане на лицензите на ЕРП-тата, национализация и връщане на заграбените и изнесени милиарди от България от страна на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".