Световната здравна организация е обявила днешния 4 февруари за Световен ден за борба с рака. Денят се отбелязва от 2000 г.

По последни данни за миналата година само в България над 350 хиляди души се лекуват от рак, показват статистиките на Българското онкологично дружество.

Очаква се още до 2020 година в световен мащаб заболеваемоста от рак да нарасне 50 на сто, като две трети от този процент ще бъдат в развиващите се страни и тези в преход. В момента се смята, че по света над 12 млн. души страдат от онкологични заболявания.

Те са сред основните причини за смъртност в света. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се нови методи на хирургично лечение, а с помощна на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията без да се увреждат здравите тъкани.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 4 февруари по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив