Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20. Това обяви индийският премиер Нарендра Модри във встъпителната си реч, с която откри двудневната среща на организацията в Ню Делхи, предаде Ройтерс.

Моди покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си на масата на лидерите на Г-20.   

"С всеобщото одобрение каня председателя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20", каза индийският лидер.

В речта си Моди изтъкна, че светът страда от "криза на доверието".

"В света има огромна криза на доверието. Войната задълбочи този дефицит на доверие. След като успяхме обаче да преодолеем COVID, значи ще можем да се справим и с тази криза на взаимното доверие", подчерта министър-председателят.

До днес Африканският съюз беше "поканена международна организация". Сега континенталното обединение от 55 държави става вторият блок с пълноправно членство в Г-20 след ЕС.

"Приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и силно вярваме, че включването на Африканския съюз в Г-20 ще допринесе значително за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време", се казва в проекта за декларация на срещата в Ню Делхи, съобщи Ройтерс.

Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси като предоставянето на повече заеми на развиващите се страни от мултилатерални институции, реформирането на международната дългова архитектура, регулацията на криптовалутите и въздействието на геополитиката върху продоволствената и енергийната сигурност.

Проектът за декларация е дълъг 38 страници, като в него има параграфи, посветени на климатичните изменения и реформите на мултилатералните банки за развитие. Параграфът, озаглавен "Геополитическа ситуация", е оставен празен, което според Ройтерс е отражение на дълбокото разделение между членовете на Г-20 по отношение на войната в Украйна.