Въпреки призивите на Реформаторския блок, на професионални организации и на неправителствения сектор, президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

От Блока настояваха държавният глава да не подписва за назначението заради съмнения за предизвестения избор на Панов, както и поради факта, че изборът му бе гласуван от Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез електронната система, срещу която отдавна има критики, че най-малкото не гарантира тайната на вота.

Все пак от "Дондуков" 2 посочват, че указът е бил издаден след среща между Плевнелиев и Панов.

"На срещата съдия Панов заяви, че като ръководител на съда ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата. Според него решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния. Лозан Панов пое и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия", се посочва в прессъобщението на президентството, с което се съобщава за новото назначение. 

От "Дондуков" 2 сякаш се и оправдават. Предвид призива, който бе отправен към Плевнелиев да присъства на самия избор на нов шеф на ВКС, но той отказа с мотива, че би бил нарушен принципът на разделение на властите, от президентството посочват, че държавният глава и екипът му са "проследили" цялата процедура за избор на председател на ВКС, в рамките на която всеки един от кандидатите представил публично своята визия по ключови за съдебната система въпроси.

От екипа на Плевнелиев посочват още, че имената на кандидатите за поста - Лозан Панов и Павлина Панова са били отдавна известни. И в тази връзка:

"Непосредствено преди избора президентът призова всеки, който има отношение по темата, да изложи своите аргументи "за" и "против" кандидатите. По време на цялата процедура и към настоящия момент за нито един от двамата кандидати не бяха изнесени аргументи или факти, които да поставят под съмнение професионалните и моралните им качества. Изразени бяха критики единствено по отношение на самата процедура, но не и относно качествата на който и да е от двамата кандидати".

Казва се и че евентуален отказ на президента да назначи предложения кандидат трябва да бъде мотивиран с факти, поставящи под съмнение професионалните и моралните качества на кандидата или способността му да се справи с поста, за който е избран. 

По отношение на процедурата от "Дондуков" 2 "припомнят", че "изборът във ВСС се извършва от малък брой хора и организацията на който и да е начин на избиране на кандидата - електронно или с бюлетини, не би следвало да представлява някакъв проблем". Все пак, според Плевнелиев, ако ВСС бе приел призива на Панов да се гласува с бюлетини, щяло да доведе до "много по-висок начален кредит на доверие към избрания кандидат и към съдебната система като цяло".

"Въпреки това, държавният глава не смята за правилно да откаже назначение, като стъпва единствено на недоказани хипотези", се казва в заключение в съобщението на президентството.