Русия не се надява да победи. Врагът се надява ние да не издържим.

Това обяви украинският президент в снощното си видеообръщение. Той благодари на Германия за решението ѝ да увеличи военната си помощ за Украйна с нов пакет, включващ системи за противовъздушна отбрана, артилерия и друго военно оборудване, предаде "Укринформ", цитирана от БТА.

"Пожелавам ви здраве, скъпи украинци! Днес имаме добра новина: подготвяме се да подсилим пакета за подкрепа в областта на отбраната от Германия. Системи за противовъздушна отбрана, артилерия, оборудване. Това, което бе договорено с канцлера (Олаф) Шолц. Това, което бе обсъдено днес с германската министърка на външните работи (Аналена) Бербок - тя бе на посещение в Украйна, срещнах се днес с нея в Киев. Изключително важно е партньорите да чуят нуждите на нашата държава, на нашите войници и на защитата на енергийната ни инфраструктура. Убеден съм - резултат ще има. Постигаме напредък и с други наши партньори, по-специално по отношение на системите за противовъздушна отбрана. Допълнителни системи ще пристигнат в Украйна", заяви украинският президент.

Зеленски добави, че е провел разговор с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров, първия заместник-министър Олександър Павлюк и вицепремиера Михайло Федоров относно обезпечаването на украинските войници и прозрачността на това обезпечаване.

"Конкретните нужди на нашите бойни бригади трябва да бъдат удовлетворени възможно най-бързо, а за целта цялото счетоводство трябва да бъде дигитализирано. Като цяло в армията трябва да има много по-малко документи и не трябва да има разлика между това, което се отчита тук, в центъра, и това, което наистина е необходимо на фронта. В момента министерството на отбраната възобновява счетоводната система с помощта на министерството на цифровата трансформация", посочи Зеленкси.

Държавният глава изтъкна необходимостта да се постигне напредък в "защитата на интересите на обществото".

"В защитата от онези, които поставят собствения си портфейл над социалните норми и правила. Дори над войната. Ще има нови стъпки на държавата", обяви още Зеленски.